Khaled Alesmael flydde från Syrien för 3 år sedan. Idag har han fått permanent uppehållstillstånd i Sverige, jobbar som journalist och har släppt boken Selamlik. Den handlar om homosexuella mäns tillvaro och mötesplatser i Damaskus, staden han själv kommer ifrån.

Berätta om din resa från Syrien, hur var den?
– När jag tänker på min flykt nu, tre år efter så är det som om det var någon annan som gick igenom allt det. Det känns ungefär som en dröm. Men jag försökte hela tiden tänka att den tillvaron inte kommer vara förevigt. Jag tror det var därför jag överlevde.

Boken handlar om homosexuella män i Damaskus. Varför vill du berätta om det?
– Det är den första romanen som handlar om homosexuella män i Syrien. Jag tror att många har längtat efter en sådan här typ utav bok. Jag vill göra alla offren i Syrien mänskliga. Om man är gay i Syrien, oavsett kön, så har man förlorat lika mycket som alla andra. Selamlik handlar om jämställdhet, sex, poesi, kärlek, politik, homosexualitet, feminism och historia.

Furat heter karaktären i boken. Vem är han? Liknar han dig?
– Först och främst är han människa. Jag vill att han ska kännas som en riktig person, även om han är fiktion. Jag gav honom min hemstad, min utbildning och journalistiken för att göra honom äkta. Jag blev kär i karaktären för jag tror på Furat som en idol som många i Syrien har väntat på. En idol för alla de som lever i tystnad och döljer något så vackert som kärlek, bara för att de tror att det är en synd.

Har du några planer på att boken ska nå Syrien och andra arabiska länder?
– Just nu finns boken bara på svenska. Men snart ska den släppas i engelsk och arabisk utgåva. Men självklart kan den inte publiceras i Syrien eftersom den är kritisk emot regimen och hur hbtq-personer behandlas. Förbjudna böcker hittar dock alltid ett sätt att ta sig till mellanöstern. Jag själv hade ett tiotal böcker hemma i Damaskus som alla var förbjudna.

 

Köp boken i QX Shop