Sveriges absolut störtsa schlagerdrottning, eller kanske slagdänge-drottning är tveklöst Kai Gullmar, eller Gurli Maria Bergström som hon  hette när hon växte upp i Sundsvall i början av förra seklet.

Just nu och fram till 2 maj ligger filmen om henne, Swing it, Kai Gullmar, swing it!, på SvTPlay. En film av som berättar om en kvinna som på danskt vis rökte cigarr och var öppet lesbisk till och med innan homosexualitet legaliserades i Sverige.

Hennes artistnamn, Kai Gullmar kom till när hon blev värvad till skrivbiolaget HMV i Stockholm. Gullmar är en ihopskrivning av hennes två förnamn, och det androgyna förnamnet Kai valde hon själv.

Schlagerdrottning är egentligen bara förnamnet: För det är hon som skrev ”Swing it, Magistern”, ”Med dig i mina armar”, ”Vart tar alla vackra flickor vägen” och ”Jag har en liten melodi”.

Hon arbetade ned Karl Gerhard och Ulla Billqvist, med Nils Poppe och Gustaf Wally, med Brita Borg och Edward Persson. Det vill säga alla de stora i Sverige under 40- och 50-talen. Totalt blev det nästn intill 500 låtar och hon  skapade musik till 47 filmer.

Privat levde hon under lång tid tillsammans med balettdansösen och ”pangbruden” Rita Rosenberg som hon träffade i Malmö. ”Jag föll pladask som en mogen tomat”, berättade hon för Kent Finell i en intervju från 1981.

Året efter, 76 år gammal, avled Kai Gullmar i Stockholm.

Se dokumentären om Kai Gullmar på SvT Play här – till 2 maj 2019