Som programledare fördjupar sig Marika Carlsson inför tävlingarna 14, 16 och 18 maj och intervjuar gäster som John Lundvik, Kikki Danielsson, Lina Hedlund, Anna Kinberg Batra, Anna Charlotta Gunnarsson, Zain Odelståhl & Dennis Bröchner.

Ronny Larsson har bevakat 90 Melodifestivalstävlingar, tio Eurovision och varit ESC-expert i P4 Extra. Men främst är han, förutom att vara QX chefredaktör, såklart en av QX Schlagerprofiler som bevakar Mello och Eurovision, och styr ihop QX stora Mellonummer varje år.

Vi körde ett par snabba Eurovision-frågor med Ronny inför den första delen av två av Studio Eurovision som visas i kväll. Del två ser ni på lördag kl 21.00.

Beskriv Marika i tre ord!
– Trygg, rolig och smart.

Vad tycker du om årets startfält?
– Jag tycker att det är det bästa Eurovision-startfältet vi hört på flera år. Massa starka låtar, hittiga refränger och äntligen en hel del dansbart, vilket jag som DJ saknat.

Första Eurovision du såg?
– 1983, men i sin helhet var det 1984 då Herreys vann. Jag älskade den norska låten Länge Leve Livet för att tjejerna såg så coola ut.

Vilken är tidernas bästa vinnare?
– Man måste nästan säga BORSETT FRÅN Euphoria eftersom det ÄR den bästa vinnaren och den som blivit den största hiten från tävlingen de senaste decennierna. Så bortsett från den så tycker jag bäst om Celine Dions Ne Partez Pas Sans Moi 1988 (Schweiz), Séverine Un Banc Un Arbre Une Rue 1971 (Luxemburg) och förlåt du-vet-vem-du-är som hatar denna så innerligt, men jag älskar fortfarande Charlottes Take Me To Your Heaven 1999 (Sverige)

Sämsta vinnare?
1944 med Jamala. Budskapet må vara viktigt och fint, men låten som helt orimligt vann kanonåret 2016 är ren och skär smörja.

Snyggaste ESC-snubben?
– Sveriges Eric Saade och Måns Zelmerlöw står i en klass för sig. Bortsett från dem så har jag en softspot för Didrik Solli Tangen (Norge, 2010).

Favoritprogramledare?
Petra och Måns är för alltid inskrivna som Eurovisions bästa programledare. Finns inget bättre, och kommer aldrig att finnas.

Låt som aldrig vann sin nationella uttagning men som borde tävlat i Eurovision?
– Förutom självklara Kom med Timoteij 2010, så älskar jag Mandoline med Sasa Lendero från Slovenien 2006, Mustelmat med Siru från Finland 2015, samt G:son-skrivna En Una Vida med Coral Segovia och Perfecta med Venus, båda från Spanien 2010.

Eurovision-relaterad dröm?
– Haha, jag vill i alla fall inte stå på en ESC-scen. Däremot skulle jag gärna göra fler Inför-program. Gå ännu djupare, prata ännu mer om årets startfält och se ännu fler klassiska ESC-klipp. Jag älskar att behandla detta som en sport. Om varenda förbannad fotbolls-match ska få ha en påkostad studio med experter som tycker, spekulerar och laddar upp, så borde både Mello och Eurovision ha det. Vi pratar ju om Sveriges största tv-program!

Slutligen, dina fem bästa ESC-låtar, bortsett från de svenska!
– Helt ORIMLIG fråga. Men okej, just nu svarar jag: Für Alle (Vässtyskland 1985), Nina (Island, 1991), Mana Mou (Cypern, 1997), Carry Me In Your Dreams (Albanien, 2009) och Quedate Conmigo (Spanien, 2012).

SVT1 onsdag 8 maj kl 21.00 i SVT1 och kl 02.00 samma dag på SVT Play
SVT1 lördag 11 maj kl 21.00 i SVT1 och kl 02.00 samma dag på SVT Play