SPOILERVARNING!! Läs INTE vidare om ni inte sett säsong åtta, avsnitt fem.

Jag måste bara få en sak sagt. Jag är helt övertygad om att ”kaffekopp-tabben” var ett betalt PR-trick, även om alla dementerar det och skådespelarna skyller på varandra om vem som lämnat muggen framme. Visste ni att Starbucks ska ha tjänat ungefär 2,3 miljarder dollar på den där ”tabben”. MILJARDER DOLLAR. Allt för att det snackats så mycket om den. Då var det inte ens en Starbucks-mugg tydligen? Jag är fortfarande förfärad över att världens mest påkostade och största serie ”glömmer” en jävla kaffekopp på bordet.
Tyvärr är den där kaffekoppen en symbol för vad som hänt med serien. Att handlingen känns stressig och ibland är rent ut sagt klumpig.

Just nu är min största rädsla att skaparna kan ha sjabblat bort slutet på världens mest populära serie. Låt mig citera Varys innan han avrättades: ”Jag hoppas verkligen att jag har fel”.

Avsnitt fem

Inför det här avsnittet gissade jag på att dessa skulle dö: Daenerys, Arya, The Mountain, Qyburn, Ser Davos. 2/5 rätt. Det börjar närma sig.
Jag har inte bara insett att jag är sämst på att gissa vilka som ska dö, jag har också förstått att det här avsnittet har upprört tusentals fans. De är arga. De är riktigt arga.
”Varför?” undrar ni såklart. Främst av två orsaker.

  1. Fansen tycker att manuset är ett skämt, att det är tunt och ogenomtänkt. Jag håller delvis med. Jag tror det till största delen handlar om att det inte finns någon tid. Tidigare har vi fått se långa och djupgående dialoger. Det finns tyvärr ingen tid till det eftersom HBO, av helt oförklarliga och absurda skäl(höga kostnader och ”längre avsnitt” är ingen förklaring), valt att bara ha sex avsnitt. Därför blir såklart manuset lidande.
  2. Den lite större snackisen, fansen är vansinniga över Daenerys extrema karaktärskurva från Heliga Birgitta till American Psycho. Med tanke på att avsnittet till större delen handlade om det, är det där vi ska börja.

Sweet but Psycho
Citat Alfred Jansson, 7/5, efter avsnitt fyra om Daenerys humörsvängningar:
”Serien vill uppenbarligen få åskådarna att börja tvivla mer och mer på henne. Frågan är bara hur långt de kan dra det och hur snabbt de vill att det ska gå tills vi föraktar henne?”
Uppenbarligen hela jävla vägen med ansiktet ner i grusgången och gärna på två röda!
Självklart var det chockerande att allas vithåriga räddare i nöden brände ner HELA King’s Landing, när staden dessutom ringt klockorna och kapitulerat, men ändå inte. Jag uppmanar alla att läsa den här texten som ger en djupare förklaring om varför det faktiskt är ganska logiskt att Daenerys agerade som hon gjorde.

Kort summering, den handlar om det alla egentligen visste. Daenerys är en fullblodad psykopat alá Targaryen. Hon har alltid varit en erövrare, men aldrig en härskare. Hon har dödat alla som kommit i hennes väg. Hennes eviga mål har varit att ”göra världen till en bättre plats”, men egentligen har hon ingen aning om hur.
Enda sättet hon lyckats få det hon vill, eller det hon anser är rätt, är genom att bränna och mörda människor. I det här avsnittet insåg hon att hon aldrig kommer få folkets stöd i Westeros, hon kan aldrig bli någon ”Breaker of Chains” för det finns inga slavar och det finns en annan som har rätt till tronen och som folket älskar mer. På en kort tid rämnar hela hennes värld och således hennes syfte. Kanske är det inte så konstigt att hon tar till det enda hon vet funkar, eld, död och rädsla.
Även om jag anser att vändningen är väldigt plötslig och (mitt favoritord när jag beskriver säsong 8) stressad, så var den ganska väntad.

Finaste sekvensen i hela avsnittet
Duon Arya Stark och Sandor Clegane bör gå till historien. Genom serien har det varit en konstant hatkärlek de två emellan. Fatta att Arya lämnade honom att dö och att han varit på hennes dödslista. En turbulent men ack så stark och självklar relation. På något sätt lyckas Sandor göra Arya mänsklig igen genom att få henne att fatta att hon kommer dö om hon fortsätter.
När han tittar på henne och säger ”Vill du bli som jag?” förändras något i henne. Blir det en Lady av Arya till slut ändå?

Jon borde bli lite mer som Arya
King in the North får faktiskt sluta gömma sig bakom ”heder och ära”. Det funkar inte att säga ”jag kommer alltid lyda min drottning” när ens drottning är helt skogstokig. Nej förlåt jag ska inte hata på seriens snygging. Uppenbarligen fick han ett uppvaknande lagom tills att hela staden hade bränts till grunden.
Är det nu vi kan vänta oss en showdown mellan Dany och Jon? Dany tycker uppenbarligen att det var Jon som förrådde henne. Hur långt kommer hon gå den här gången? Hon avrättade Varys utan så mycket som att blinka. Kommer Jon få möta samma öde?

En till grej om Jon. Varför fick man se en scen när en av Jons soldater ska våldta en kvinna, men Jon sticker svärdet i soldaten? Vill serien säga någonting med det? Om inte, varför var den scenen med? Var det för att skapa ytterligare sympati för Jon? Mejla mig med svar eller tankar tack, för jag förstår inte riktigt.


Är Arya God of Death?
Melisandre berättade i säsong två för Arya att hon kommer döda personer med bruna ögon, blåa ögon och gröna ögon. Walder Frey hade bruna ögon. The Night King hade blåa ögon. Cersei hade gröna ögon. Men Cersei dog i det här avsnittet, vilket innebär att Arya fortfarande har en person med gröna ögon kvar att döda om profetian ska stämma. Vem har gröna ögon om inte Daenerys, numera känd som Mad Queen?!
Teorierna om att Arya är den som kommer döda Dany stärktes av att Arya hade så mycket skärmtid när hon räddade invånare, sprängdes lite, räddade några fler och sprängdes lite till. Min gissning är att de vill ge oss tittare mer belägg för att backa Arya när hon skär halsen av Daenerys. För tro mig, Arya kommer vara fly förbannad på Drakdrottningen i nästa avsnitt.

En annan härlig teori som fått spridning är att Arya skulle vara den riktiga ”God of Death”(The Many-Faced God). Det baserat på ett bibliskt citat som lyder “And death rode upon a pale horse”. Vilket var precis det hon gjorde i slutet av avsnittet. Men vad skulle det betyda? Ingen aning.

Cersei och Jamies fantasilösa slut
Cersei, som utmålats som seriens stora skurk, borde kanske dött på ett mer kreativt sätt än att bli krossad av stenar? Hon har sprängt tusentals människor i bitar, torterat människor, förgiftat kungar, låst in dotter och mor i en källare så de kan ruttna ihop. Hon har verkligen gett sitt ALLT för att alla andra ska dö på de mest kreativa sätten. Hon själv fick hårt paketerad jord i ansiktet typ?
Men jag blir ändå lite glad av att det blev just så, ganska fantasilöst. Det fanns otaliga teorier om hur och vem som skulle döda henne. Skulle det bli Tyrion som till slut fick nog? Arya som hade kvar Cersei på listan? Eller hennes egen loverboy/bror Jaime?
Återigen har serien överraskat genom att göra det ingen trodde, vilket var att ge den värsta skurken en ganska timid och snabb död. Jag gillar!

Att hon fick dö tillsammans med Jaime är klockrent! Jag faktiskt älskar det. Denna ovillkorliga kärlek de känner för varandra är vad som startade hela den här grejen. Jaime puttade ner Bran för att han inte skulle avslöja dem. Ned Stark fick smaka på sitt när Cersei insåg att han höll på och avslöja incest-skandalen. Ni förstår grejen. Bortser man från Daenerys och hennes kapplöpning till tronen, är det Jaime och Cersei som satte hela bollen i rullning. Självklart skulle de dö tillsammans!

Kommande avsnitt

Dags att knyta ihop säcken nu! Nästa avsnitt kommer vara samma längd som det senaste, 80 minuter. Även om jag tycker att serien inte är lika bra som den en gång var (säsong 1-6, mästerliga), så tycker jag att seriens essens är kvar. Ovissheten.
Jag tror INGEN kan förutspå vad som kommer hända det sista avsnittet, men här är några fanteorier och några saker jag själv tror kan ske.

  • Daenerys kommer högst troligen att dö, men vem kommer döda henne? Det mesta pekar på att Arya gör det. Men kommer Daenerys döda Jon innan? Eller kommer Jon på något sätt visa att han är en riktig Targaryen och tämja Drogon, den sista draken, och döda Dany?
    Det finns teorier som menar att Dany kommer döda både Jon och Arya, och då få Sansa emot sig. Lite som att historien upprepar sig eftersom Ned Starks pappa och bror blev ihjälbrända av en Targaryen, och nu skulle ungefär samma sak ske igen.
  • Vart är egentligen Sansa och Bran? Bran måste ha en större betydelse i serien med tanke på att han är The three-eyed Raven? Hans dagar i rullstolen bör vara förbi snart, men vad för funktion kommer han fylla?
  • Kommer Daenerys döda alla? I säsong två, när hon blev tillfångatagen av trollkarlarna i ”The House of Undying” såg hon en vision. Hon gick genom tronrummet som var helt förstörd och fullt av, vad man hela tiden trodde var snö, men som visade sig vara aska. Hon har tidigare pratat om att ”break the wheel” och kanske tycker hon det är enklare att göra sig av med alla som inte stöttar henne än att försöka få dem att dyrka henne. Återigen, det är allt hon känner till.
  • Jon Snows liv är förbrukat eftersom han återupplivats? I avsnitt fyra, under festen, kom det återigen på tal att Jon dött och återuppstått. Sånt brukar inte bara helt random nämnas, utan att det betyder något. Är han där för att avsluta något och isåfall vad?
  • Vad betyder ”A song of Ice and Fire”? Är det Arya för att hon dödat The Night King och till slut kommer döda Dany? Är det Jon för att han är både Targaryen och Stark? Kommer Jon och Dany försonas och regera ihop, som eld och is?
  • Kommer det visa sig att Tyrion egentligen är en Targaryen?

Det finns så galet många teorier, jag är fortfarande extremt vilsen och jag älskar det.

De dör i sista avsnittet
Jon, Daenerys

Personen som högst troligen sitter på tronen i slutet
Sansa Stark(HOPPAS!). Bubblare: Daenerys