Bilbao-födda Arantxa Echevarría har skrivit och regisserat Carmen & Lola, en film som utspelar sig i en förort till Madrid och handlar om tonåriga Carmen som är förlovad och förväntas leva som hennes stora romska släkt alltid gjort, giftermål i ung ålder med romsk man och sen många barn. Men när hon träffar 16-åriga Lola, kusinen till sin blivande make, uppstår känslor som är förbjudna i den romska kulturen. Berättelsen om lesbisk kärlek mellan två romska kvinnor bryter en stor tystnad kring ämnet och ses som banbrytande. Filmen hade premiär 2 augusti.

– Jag ville berätta om den första kärleken, för alla har en. Jag inspirerades dessutom av det första bröllopet mellan två romska kvinnor i Spanien 2009. Bilden i tidningen på dem var tagen bakifrån och hade falska namn. De var tvungna att gömma sin kärlek trots att de gjorde något som var lagligt sedan fem år, berättar Arantxa Echevarría för QX.

Carmen & Lola spelas av Rosy Rodríguez och Zaira Romero, två unga skådespelerskor av romsk härkomst. Men att hitta dem var svårt. Det tog ett halvår och över tusen nej innan Arantxa fick sin huvudrollsduo.

– Jag letade överallt i det romska communityt, med flyers, på marknader, i skolor… Det var oerhört svårt då homosexualitet är tabu och ses som en synd. De kallade mig demon, att jag var djävulen som ville göra den här filmen. Jag kämpade med den här filmen i sex år, så lång tid tog det att få respekt.

– Alla unga tjejer som tillfrågades ville hellre spela de straighta vännerna. Men till slut fick jag dessa två fantastiska skådespelerskor.

– Jag kände att det var så viktigt att berätta de här kvinnornas historia. Romska kvinnor i Spanien har det väldigt tufft. De sexualiseras från tidig ålder och kläs i korta kjolar och bär mycket smink. De ses som kvinnor trots att de fortfarande är barn. Samtidigt tillåter man inte sex innan äktenskapet. Det är motsägelsefullt.

– Kvinnan anses vara en andrahandsmedborgare som ska passa upp männen och föda barn. Att skaffa sig en utbildning är inte viktigt, bara två procent av de romska kvinnorna skaffar en. Det är en tuff tillvaro.

Det var svårt att hitta finansiärer för filmen, för ingen tror att publiken vill se filmer om lesbiska, framförallt inte som utspelar sig i det romska communityt.

– De flesta spanska producenter är män och de tror inte på kvinnliga berättare. De tror på andra män och kommersiella projekt. Så jag är oerhört glad att kunnat ha ro i land den här filmen. Även om det tog sex år.