Gayklubben King Kong skulle ha firat fem år i november, men efter en lång period av klagomål från hyresgäster, tvingas klubben stänga tidigare. Men alla partydjur – frukta ej, ni kan dansa er svettiga nere i grottan hela augusti.
QX har träffat King Kong-ägarna Erik och Peter som berättar att det skär i deras hjärtan att de måste lägga ner. De orkar helt enkelt inte kämpa längre för att försöka ha kvar klubben.

– Vi upplever att vi har gjort allt vi kunnat, i alla steg. När vi har fått klagomål har vi tagit tag i det. Vi har gjort ljudmätningar i de lägenheter i byggnaden som tillåtit oss, och sedan lagt oss på ljudnivåer som är okej enligt mätningarna. Men det hjälper tydligen inte, berättar Peter.

Erik och Peter säger att de känt sig motarbetade av hyresvärden under en lång tid och att det inte har tagits hänsyn till att klubben ligger på Mariatorget, som i sig är en högljudd plats.

– Folk rör sig här hela tiden. Det är caféer, barer och annat som gör ljud ifrån sig. Det känns väldigt konstigt att vi ska behöva stå till svars för vad hela Mariatorget gör. Folk vill ha en levande stad, så länge det inte berör dem och så funkar det ju inte, säger Peter.

Erik berättar också att de även vissa gånger fått klagomål för ljudnivån när klubben varit stängd.

– Det är helt befängt om jag ska vara ärlig. Att vi får klagomål för ljudnivån när vi inte ens haft öppet, hur är det möjligt? Men jag antar att det är för att vi är ett enkelt mål. Folk hör ljud och tänker direkt ”nu väsnas det på den där nattklubben igen”, menar Erik.

Vill ni säga något till alla de som kommit till er de senaste fem åren?
– Vi har älskat att göra det här i fem år och vi önskar att vi kunde fortsatt. Personalen, gästerna, alla har varit underbara delar i det vi skapat. Vi har alltid haft den röda tråden att folk ska känna sig som hemma hos oss, i baren, i DJ-båset, i garderoben, i kön och med vakter. Det upplever vi att vi verkligen lyckats med på King Kong.

Kommer konceptet King Kong flytta till en ny lokal eller försvinner den helt?
– Konceptet är svårt att flytta, så jag tror inte det tyvärr. Av erfarenhet är det inte bra att ta samma klubb men till en ny lokal. Då gör vi hellre något helt nytt. Vara för att King Kong tar slut betyder inte det att vi slutar, sen får vi se i vilket format bara.

Stängning brukar resultera i avslutningsfest?
– Utan tvekan. 31:a augusti stänger vi för gott och då utlovas en fet avslutningsfest. Vi hoppas verkligen så många som möjligt tar vara på den sista tiden på King Kong och kommer de sista helgerna i augusti.