I kväll är det premiär för Paradiset Iris, Dplays nya serie om ett koloniområde strax utanför Stockholm där en samling människor fightas mot ogräs, njuter av lummiga trädgårdar och har det allmänt bra. Redan i premiärprogrammet träffar vi rosälskande paret Björn-Åke och Jürgen, som flyttar ut från lägenheten i centrala Stockholm till en 26 kvm stor kolonistuga i Bromma. Där de sedan stannar fram till början av september.

Hur kommer det sig att ni är med här?
– Det var en ren slump, produktionsbolaget var på oss flera gånger men vi sa nej eftersom vi hade haft dödsfall inom familjen. Så vi låg lite lågt, men sen hade vi en god vän som hakade på och vi kände att det kanske var bra för oss att få tankarna på annat. Och Björn_Åke är väldigt roskunnig så vi tänkte att vi kanske ändå kan bidra med något. Vi hoppas att man ska sitta hemma och se programmet i höstrus och längta till sommaren.

Hur länge har ni haft kolonitomten?
– 1983 köpte Björn-Åke den 400 kvm stora tomten och 1989 byggde han en ny stuga. 1998 kom jag med i bilden. Jag kom utifrån landet och hade varit gift med villa och barn så det här med tomt var inte främmande för mig.

Hur var inspelningarna?
– I början var det väldigt stelt, men man släppte loss efter ett tag då folket bakom kameran var så avslappnade och trevliga. Så det blev väldigt kul att göra detta.

Hur känns det att nu bli tv-stjärna?
– Jag tänkte inte att det blir så stort, men sen har jag insett att det nog får större spridning än man tror. Vi är i Spanien nu men jag höra av min dotter att mitt barnbarn sett morfar på stan. Nej, sa min dotter, han är ju i Spanien. Då visade det sig att mitt barnbarn sett en stor bild på oss på en reklampelare (skrattar).

Men nu har ni lämnat kolonin för vintern?
_ Ja, nu är vi på Gran Canaria där vi kommer att vara under vintern. Vi har precis fått nyckeln till vårt nya ställe och nu när Björn-Åke går i pension nästa år blir det säkert mer tid här.

Björn-Åke är rosexpert, vad är din grej?
– Jag är kompletterar med mycket annat, som att odla grönsaker. Jag älskar att laga mat, så vi har bland annat purjolök, zucchini och rädisor. Jag vill att vår trädgård ska vara meditativ och därför har vi bland annat enjapansk damm med fiskar och mycket gröna växter.

Ser ni själva mycket på tv?
– Egentligen inte, vi är mer utemänniskor. Så det normala är att vi tittar lite innan vi går och lägger oss. Okej, vi kanske ser Svenska Hollywoodfruar ibland då (skrattar).

Paradiset Iris har premiär i kväll måndag 7 oktober kl 21.00 på Kanal 5 och Dplay