Desperate Housewives-stjärnan Felicity Huffman tog sitt straff i den så kallade ”collage-skandalen” och vandrade igår in i fängelset Federal Correctional Institution, som ligger strax utanför San Francisco, där hon kommer att tillbringa de närmsta 14 dagarna. QX listar fem tillfällen då skådespelerskan touchat regnbågscommunityt.

1. Oscarsnominerades för transrollen
Felicity spelade Bree, en MTF-transperson som strax innan sin könskorrigering upptäcker att hon i tonåren blev far till en son. Hon Oscarsnominerades för sin insats, men förlorade guldstatyetten mot Reese Witherspoon för rollen som June Carter Cash i Walk The Line. Däremot vann hon en rad andra priser för rollen, bland annat en Golden Globe för Bästa kvinnliga huvudroll i en dramafilm, och högt ansedda filmkritikersammanslutningen National Board of Review Award gav henne samma utmärkelse.

2. Gick emot ung gaykilles anklagan
Hon spelade en manipulativ rektor i tv-serien American Crimes andra säsong då en ung gaykille utsattes för övergrepp av en skolkamrat. Gaybonus: Unga stjärnan Connor Jessup spelade den utsatta huvudrollskillen kom ut som gay i somras.

3. Kysste motspelerska på gaygala
När det var dags för den årliga regnbågsgalan GLAAD gjorde Felicity Huffman entré hand i hand med Marcia Cross som spelade Bree i Desperate Housewives. Duon skulle dela ut pris men innan de gjorde det gav Felicity Marcia en lååång kyss till publikens jubel. Idag hade vi antagligen skrikit”gaybait” men då hyllades det.

4. Lesbisk på scenen
I pjäsen November spelade Felicity en lesbisk talskrivare för USA:s president. Pjäsen är skriven av David Mamet, som var den första att ge Felicity en roll på en större teaterscen. Hon efterträdde Madonna i uppmärksammade bakom-kulisserna-i-Hollywood-pjäsen Speed The Plow.

5. Mamma till en bög
Okej, denna är lite långsökt. Men: Så vitt vi vet så är ingen av Felicitys och maken William H Macys barn Sophia och Georgia gay. Däremot spelades Lynettes ena tvillingson av en ung gaykille i Desperate Housewives. Charlie Carver som spelade Porter Scavo kom ut 2016 i ett fint Instainlägg och han spelade bög i Teen Wolf och fortsätter att bära regnbågsflaggan högt i nästa års filmatisering av The Boys in The Band möt andra öppna skådisar som Matt Bomer, Zachary Quinto och Jim Parsons.

Felicity med sina Desperate Housewives-kollegor 2007.