Ungern har tagit stora kliv i en nationalkonservativ riktning med premiärministern Viktor Orbáns parti Fidesz vid makten.

Partiet, som är emot samkönade äktenskap och har lanserat policyn ”family first” som ska främja kärnfamiljen, skapade till exempel i somras rubriker efter den politiska profilen István Boldog från Fidesz uppmanade till bojkott av Coca Cola efter de använt en reklambild på två män som omfamnar varandra med texten Zero sugar Zero prejudice. Kampanjen menade Fidesz-politikern var ”provokativ”.

Nu har landet meddelat att de inte kommer att delta i Eurovision 2020. De ger inget skäl till avhoppet men enligt källor till tidningen The Guardian rör det sig om att musiktävlingen är ”för gay” för landets konservativa regering och de konservativa public service-cheferna.

The Guardian styrker bland annat misstankarna om att beslutet ska ha homofobisk grund med att den Orbán-positiva journalisten András Bencsik kallat Eurovision för ett ”homosexuellt förbund”.

– Jag välkomnar beslutet och tycker att det är bra från ett perspektiv av mental hälsa, att Ungern inte kommer att delta i det homosexuella förbundet som den här internationella sångtävlingen har reducerats till.