Jag behöver inte påminna er, mina flatsystrar, om tragiken som var den 8 mars 2009. Jag vet att ni minns att det var då som det allra sista avsnittet av The L Word sändes i tv. (Visserligen hade serien sakta självdött under den sista säsongen med det urdumma ”vem mördade Jenny Schecter”-tjafset som till och med seriens moder Ilene Chaiken uttryckt ånger för i efterhand). Trots det var det slutet av en lesbisk epok. Inget mer Shane, Alice och Bette. Inget mer mjukporr i bästa sändningstid. Trodde vi.

Jennifer Beals, Flashdance-stjärnan som spelade powerflatan och vår allas favoritkaraktär Bette Porter berättar i en exklusiv intervju med QX att hon inte var lika sentimental över avskedet.

– Jag var redo att gå vidare och berätta nya historier. Jag är inte särskilt nostalgisk av mig. Sen var jag så övertygad om att serien snabbt skulle ersättas med någonting liknande eftersom den var så omtyckt. Jag väntade mig en annan serie där lesbiska kvinnor fick stå i fokus, men det kom aldrig.

Förens nu, tio år senare, när hon och tjejerna är tillbaka med ett gäng nya queera-karaktärer i the L Word generation Q, uppföljaren som sänds på HBO Nordic.

– Efter originalserien lades ner förändrades sättet som man pratar om sexualitet. Det kom en ny ung generation som inte tänkte låta andra definiera dem, både när det kom till läggning och könsidentitet. Den generationen använde sina egna erfarenheter för att skriva om ordboken för hur vi pratar om sexualitet. Det är helt enkelt inte binärt längre. Sättet de pratade om sig själva var något helt nytt och det känns så kul att få ta med den nya generationen in i The L Word.

Den här gången står Jennifer Beals inte bara som skådespelerska, hon är också en av producenterna till rebooten. Att hon blev en drivande kraft för att få tillbaka The L Word i tv-rutan har vi att tacka president Donald Trump för.

– Under Donald Trumps valkampanj så blev det väldigt tydligt att han och hans administration skulle gå till attack mot hbtq-communityt så fort han blev vald. Och det gjorde de också. De gick till attack mot transsexuella personer i armén och de vägrade hbtq-personer tillgång till livsviktig sjukförsäkring.

– Jag minns att jag smsasde med The L Word-grundaren Ilene Chaiken samtidigt som valresultatet rullade in. Vi pratade om vad vi kunde göra för att ge representation till hbtq-communityt och ge de personer som tillhör communityt en synlighet som är mer sann och representativ än bilden som den nya presidenten skulle visa. Den kvällen tändes en eld i oss.

Sagt och gjort. Tio år efter originalserien lades ner klädde hon på sig Bette Porters ”power suit” och manschettknappar igen och återvände in i Los Angeles fiktiva lesbiska djungel.

– Jag älskar Bette. Hennes auktoritet och kraftfullhet har jag burit med mig sen serien lades ner. Hon har på något sätt återkommit i alla roller som jag har spelat sen The L Word och det var så roligt att få gå in i henne igen.

Det är inte svårt att känna igen Bette i Generation Q. Hon är fortfarande den ambitiösa och utsökta kvinnan som alla suktar efter, men som många andra kan hon inte kan låta bli att bajsa där hon äter.

I första säsongen är det något färre intima scener med henne än vad fans är vana att se, och de som finns är i sann Bette-anda = påklädda.

– I min rider står det att jag inte göra naket, och jag tycker inte att det är något som behövs för att berätta en historia. Sexscener blir trovärdiga genom den intimitet som porträtteras, och man behöver inte nakenhet för att sälja intimitet.

I nytappningen har de varit extra noggranna med att karaktärerna till så stor utsträckning som möjligt ska spelas av hbtq-personer. Men Jennifer själv är heterosexuell.

– Det är en ära att som heterosexuell kvinna få spela lesbisk, men framför allt är det ett ansvar som jag tar på stort allvar.

Hur ser din relation till hbtq-communityt ut?

– Jag har kanske ingen självklar plats i communityt, men genom att spela Bette och älska Bette så känner jag mig som att jag har fått en typ av plats där i alla fall. Det är ett community som jag känner mig väldigt stöttad av och som jag har en enorm respekt för.

När jag kampanjade för Obama samtidigt som jag filmade The L Word kom jag i kontakt med många hbtq-aktivister som förändrade mitt liv totalt.

– Att se deras beslutsamhet, deras intelligens och deras uthållighet förändrade hur jag själv verkar i världen. Den insikten är jag evigt tacksam för och jag försöker hålla kvar vid de lärdomarna.

Du är lite som en hederslesbian då?

– Jag hade älskat att få den titeln! Du kanske kan fixa fram ett rockslagsmärke med det ingraverat.

När du kommer och besöker oss i Stockholm så lovar jag att fixa något officiellt från det lesbiska communityt.

­– Nu hoppas jag verkligen att vi ses!