Okej, ni som var där kanske har frågor eftersom ni var ute och köpte bubbel eller nåt, och ni som inte var där men är pepp på att veta allt om galan: Vi gör en klassisk Q&A!

Alla pratar om att galans öppning var så snygg, vad var det?
– Kvällen inleddes med en riktigt smash då Agnes intog scenen med ett gäng dansare iklädda prästkåpor som brände av en mix av singlarna I Trance/Limelight. Jublet visste inga gränser när det gick upp för dem att sångerskan valt QX Gaygala för ett exklusivt framträdande.

Årets Bästa var en ny kategori, vem vann den?
– Fotbollslandslagets brons i VM. Emottogs av öppna stjärnorna tillika bollhjältarna Nilla Fisher & Lina Hurtig.

Vilka var pappan och pojken som delade ut pris?
Dexter och Örjan Burås klipp där de iklädda klänningar dansar loss till Let it Go från Frozen har setts av miljontals. Klart dom ska vara på galan.

Var det något tekniskt problem som inträffade under galan eftersom den blev längre än vanligt?
– Ja, LED-skärmen som är så viktig för artistframträdanden och presentation av de nominerade strejkade. Så det var därför husbandet Cotton Club brände av lite discoklassiker i dryga 30 minuter.

Vad gjorde Hasse Aro på scenen?
– Det var ett upptåg signerat Edward af Sillén, galans regissör. Hasse låtsades vara kvällens värd innan den egentliga galavärdinnan Petra Mede tog över efter att ha suttit i publiken och låtsas vara där enbart som gäst. Publiken älskade att se Petra tillbaka som galavärd och fick en väldigt lång och jublig applåd.

Petra Mede gjorde comeback som konferencier, gissar att galan var ungefär tusen gånger roligare än alla andra svenska galor?
– Självklart. Petra gjorde ingen besviken i sitt vassa  men oj så roliga manus av Edward af Sillén och Daniel Rehn. En av kvällens favoriter var när hon kommenterade Peter Jöbacks roll som straight kvinnokarl i Häxorna i Eastwick: ”Och jag som trodde det mest overkliga med musikaler var att man plötsligt brast ut i sång”.

Varför tog inte Marianne Mörck emot sitt pris som Årets tv-stjärna? Hon var ju där alldeles innan?
– Fina Marianne ställde upp och kom för att dela ut pris trots att hon var tvungen att vara i Malmö tidigt dagen efter. Så hon hade ett nattåg hon var tvungen att hinna med och teknikstrulet med LED-skärmen gjorde galan så pass försenad att Marianne var tvungen att ge sig av.

Vilka var de där tre hockeyhunkarna som delade ut pris?
-Ishockeyspelarna Mantas Armalis, Christopher Mastomäki och Johan Alcén är några av de svenska spelare som inför SHL Pride Week är hbtq-ambassadörer. Initiativet är ett samarbete mellan Swedish Hockey League och Sportbladet och ska göra det lättare för hockeyspelare att komma ut och vill verka för att öppnare hbtq-klimat inom sporten.

Såg jag rätt eller stod Pernilla Wahlgren på scenen bredvid en stor penis?
– Korrekt! Sångerskan som just nu gör succé på Lilla Cirkus med sin show Hybris uppträdde med numret Jag vill ha en stor kuk. Måns Nathanaelson var den som bar penisdräkten. Var annars ska man se ett sånt nummer om inte på QX Gaygala?

Årets Hetero blev fotbollsherrarnas Albin Ekdahl, var han där?
– Tyvärr inte. Han var fast i Italien där han spelar i laget Sampdoria. Däremot skickade han en hälsning och tackade för priset och hoppades på större öppenhet inom fotbollen.

Årets drag vanns av..?
Miss Vanity, som var nominerad för andra året i rad. Detta var Stockholmsdrugans första vinst.

Vad var det för fantastisk kvinna som Mariette delade ut pris med?
81-åriga Marianne Jarevik protesterade mot Sölvesborgs ”strikta flaggpolicy” som menade att Prideflaggan inte längre fick hissas på stadshuset, då hon hissade en egen från sin balkong. ”Jag har inte gjort annat än att stå upp för den här vackra flaggan, som handlar om allas lika värde och självklara rätt att få älska vem man vill”, sa hon till publikens enorma jubel.

Har vi nu lärt oss hur utrikesminister Ann Linde ser ut?
– Ja.

Ola Salos superhyllade It Takes a Fool to Remain Sane vann pris men det var väl inte han som tog emot priset?
– Nej, det var Edward af Sillén, showens regissör. Ola var tyvärr uppbokat på annat håll den här kvällen men skickade en hälsning.

Lena Philipsson var där och gjorde succé med Maria Magdalena, men vilka var de trumpetande hunkarna bakom Lena?
Niklas Arleryd såg ni senast i Mello bakom Felix Sandman och nu dyker han upp i samma tävlingen i helgen med Anna Bergendahl och Mendez & Alvaro Estrella. Sandro Skagerberg är en veteran som varit med under flera bejublade gaygalanummer, bland annat med After Dark.. Och så Edin Jusuframic som just nu är husdansare i Mello. Dessutom koreograferar han Victor Crones nummer i år.

Vår tid är nu vann pris, det var väl inte första gången?
– Nej, SVT:s hyllade serie har utsetts till Årets tv-program tre år i rad nu! Ett galarekord. Det var dessutom fint att seriens Charlie Gustafsson och Hedda Stiernstedt tog emot priset ihop. Hedda var nämligen på premiären av Min pappa Marianne innan där hon har en stor roll. Men eftersom hon älskar QX Gaygala så mycket kastade hon sig till Cirkus för att ta emot priset. Naaaw.

Vad var det för medley Linda Bengtzing brände av?
– Linda kom till galan efter att hon skojgnällde förra året på Insta om att hon inte vara bjuden. Nu kom hon till galan för att sjunga E det fel på mig, Hur svårt kan det va, Värsta Schlagern, Alla flickor och Jag ljuger så bra med en liten snutt av Diamanter. Succé såklart!

Det är alltid snack om vem som delar ut Årets HBTQ, vem var det i år?
– Luxemburgs premiärminister Xavier Bettel och hans man Gauthier Destenay. Han är en av tre öppet homosexuella regeringschefer i världen just nu, och den femte någonsin.

Vad var det mer för artistuppträdanden under kvällen?
Anna Bergendahl Ashes to Ashes, Arvingarna I Do och John Lundvik Too Late For Love gjorde kortare versioner av sina låtar i ett litet Mello-medley. Vinnaren Molly Sandén körde Det bästa kanske inte hänt än, och så fick vi 90-tals klassikern Bailando med Paradisio.

John Lundvik

Och vilka prisutdelare dök upp som inte nämnts än?
Johan Hellström & Fredrik Robertsson, Lars Lerin & Junior, Marika Carlsson, Lotta Schelin, Anja Pärson & William Seth Wenzel, Tove Styrke och Innan vi dör-favoriterna Malgorzata Pieczynska och Alexej Manvelov.

 

 

Vi avslutar med en bild som säger mer än tusen ord: Ljuvliga Lindarw!

Årets Homo Bi Trans Queer: Tobias Karlsson
Årets Hetero: Albin Ekdahl
Årets Drag: Miss Vanity
Årets Keep Up The Good Work: Regnbågsblod
Årets Scen: It Takes a Fool To Remain Sane – Ola Salo
Årets Film: And Then We Danced
Årets Låt: Det bästa kanske inte hänt än – Molly Sandén
Årets Bok: Inte alltid en dans på rosor – Tobias Karlsson
Årets TV-program: Vår tid är nu (SVT)
Årets tv-stjärna: Marianne Mörck
Årets ställe: Secret Garden
Årets Bästa: Damernas Fotbollsbrons
Årets Hederspris: Föreningen Förintelsens överlevande i Sverige