– Där fick den klassiska sången möta en låt med popelement. Det kändes som vi var lite föregångare till crossover-bagen som med Malena Ernman slog igenom några år senare och som Thérése Andersson också tävlade med 2008.

Nu är han aktuell med This is a Part Of Me,  en EP med fyra egna låtar, alla finns på Spotify.
Anders Mårtensson
hade en önskan att kliva in i popvärlden fullt ut, men i rollen som frilanssångare och sånglärare har han mest rört sig i vissa delar av sångvärlden.
– Jag har alltid haft en fot i pop/soul/gospel-världen eftersom det är därifrån jag har min start rent sångligt. Att den klassiska sången fick ta mer plats under -90 talet och framåt berodde på en längtan i mig att vara i den världen eftersom jag älskar klassisk musik och sång.

Nu drömmer han om att få använda sin röst i andra musikaliska världar. Så det blev en EP för att se hur det faller ut mot de som lyssnar. – Drömmen är en fullängdare men man vill ju se hur folk det här, det finns ju inga garantier. Det gäller att tränga igenom bruset.

Beskriv låtarna…
– De handlar om hur vi pratar med varandra, vad vi säger om varandra till andra och så vidare. Sedan har vi klätt detta i lite annat musikaliskt landskap än vad folk är vana vid när de lyssnar till mig.  Jag vill, okej, detta är en klyscha kanske, att man ska efter att ha lyssnat kunna gå ut i livet och känna sig lite lättare om hjärtat. Om jag via dessa sånger kan lämna något sådant är jag superglad..

Vad lyssnar du själv på just nu?
– Förutom klassisk sång och musik så lyssnar jag på ett gäng fabulösa svenska sångerskor, Daniela Rathana. Jag älskar henne! Och Molly Pettersson Hammar, hon är en briljant sångerska! Jag går igång på röster som har nerv, expansion och där man känner att ”the sky is the limit”.

Ni flyttade från livet i Stockholm för ett par år sen?
– Ja, att flytta från Stockholm till landet i Småland och en gammal släktgård, är en speciell resa. Men vi, sambon Christian och hunden Willy, och jag känner att detta är där vi är i livet just nu. Dagarna just nu är fyllda av distansundervisning i sång via en skärm och det är speciellt. Men anpassning är ledordet för alla just nu. Och jag älskar tystnad eftersom jag alltid är omgiven av ljud i min profession som sånglärare så att bo på landet där närmsta granne är 250 meter bort är välbehövligt.

Saknar du nåt med storstadslivet?
– Det är nog mest det liv vi hade där med både jobb och annat. Det var bra år, 2006-2016, men allting har sin tid.