Hollywood på 1940-talet. Drömmarnas land för den som vill och vågar ta för sig. Jack är en av många hoppfulla skådisar som väntar utanför Ace Studios portar varje dag, i hopp om att bli upptäckt för en storfilm. Men konkurrensen är tuff, och han tar motvilligt jobb som gigolo åt rika damer.

När den bildsköne svärmorsdrömmen och hans smilgropar öppnat dörren till denna alternativa version av Hollywood, väntar ett färgstarkt persongalleri, redo med ett budskap om vikten av mångfald.

Vi möter bland annat den svarta aktrisen Camille, som ledsnat på att få stereotypa biroller. Manusförfattaren Archie får jobba i motvind då han både är färgad och gay. Sen finns hunken Rock, det vandrande beviset på att talang är överskattat om man turen att se ut som en Ken-docka. Han lovas bli stjärna, bara han ställer upp på sex med den sliskige managern.

Orättvisor och maktspel möts med en stark kämparglöd. De här kidsen har branschen emot sig, men de har varandra, och ambitionen att skaka om filmvärlden och förbättra världen.

Nya Netflix-serien ”Hollywood” utger sig inte för att återge hur det faktiskt var, utan lånar element från verkligheten för att skapa en egen, fiktiv historia. En slags ”tänk om…”-scenario. I det här fallet: tänk om glastaken krossades redan för 70, 80 år sen?

Verklighetens Rock Hudson levde exempelvis i garderoben ända fram tills han dog i aids år 1985. Här får han gå hand i hand med sin pojkvän på Oscarsgalan.

– Jag har alltid varit intresserad av den typen av begravda historier, och ville skapa ett universum där de här ikonerna fick de avslut de förtjänade. Det är en vacker fantasi, säger seriens skapare Ryan Murphy till Hollywood Reporter.

Trots en del allvarliga teman, Harvey Weinstein-typer och homofobi, filmas det mesta med ett drömskt och hoppfullt filter. Det är trots allt Ryan Murphy vi talar om, kungen av lyxiga, queera och lättsmälta såpor. Och Hollywood är inget undantag.

Sin vana trogen lockar han till sig såväl gamla ikoner som nya vackra stjärnskott. Här frotterar sig Broadway-stjärnan Patti LuPone på champagnefester med Darren Criss (Mordet på Gianni Versace) och nye favoriten David Corenswet (The Politician).

– Det skriker ”Ryan Murphy” om det här. För det är sexigt, kul, glamoröst, farligt och det är lika aktuellt än idag, säger Criss.

”Hollywood” vrider tillbaka klockan med en perfekt inkapslad tidskänsla. Men den handlar lika mycket om vår nutid. Serien visar hur mycket eller lite som har hänt inom den ibland hopplöst konservativa showbiz-världen. Queera skådespelare gömmer sig än idag i garderoben för att inte riskera sina karriärer. För inte längesen var det otänkbart med en kvinnlig regissör på en blockbuster-film.

Miniserien må vara guilty pleasure av det snaskigaste slaget, men vem vet. Kanske är det också den käftsmäll som Hollywood just nu behöver.

Alla sju avsnitt släpps på Netflix den 1 maj.