Senast jag recenserade musik för QX var när Madonna släppte videon till Mendellin, den texten kan du läsa  här. Effekten av den blev att fanatiska Madonnalovers sökte upp min privata Facebook för att berätta att jag var helvetets avskum. Så det är med viss nervositet jag tar mig an detta uppdrag.
Dock ska det nämnas att knappt en månad efter min text publicerades, uppträdde Madonna på Eurovision och resten är, ja historia.

I alla fall. I fredags släppte Lady Gaga sitt sjätte studioalbum Chromatica. Ett klart mer poppigt album än föregångaren Joanne.
Första singeln Stupid Love släpptes redan i slutet av februari, men på grund av corona senarelades albumsläppet. Det är en medryckande men ganska medioker singel. Det känns lite som om den producerades för att slå igenom på TikTok med sin okomplicerade och lätt ytliga text med tillhörande dans.
Andra singeln och skivans överlägset bästa låt, Rain On Me med Ariana Grande, är en härlig jäkla dänga. Refrängens hook är irriterande bra och beroendeframkallande. Exakt det man vill ha. De två artisternas personliga trauman resulterade i en förstklassig poplåt, tänka sig.

Det finns ingen annan som gör det hon gör

Därefter är det mesta helt okej, med några låtar som snuddar vid att vara riktigt bra. Vi har Sour Candy, samarbetet med k-pop gruppen BLACKPINK, som såklart är ett taktiskt bra val för att få en skjuts på en marknad Lady Gaga kanske inte brukar nå ut till. Men låten håller och delen på koreanska är ett fräscht inslag.
Låtar som Replay, Enigma, Plastic Doll och Free Woman har alla något, men de når inte hela vägen fram.

Samarbetet med Elton John faller tyvärr platt. Låtens refräng med enbart Lady Gaga passar på ett dimmigt dansgolv på Backdoor med alldeles för många okända händer på röven. Elton Johns medverkan skapar tyvärr mer “beställa vatten och leta Uber”-vibbar.
Och så har vi låten Babylon, mer eller mindre en kopia av Madonnas Vogue. Lady Gaga är inte dum. Jag har egentligen bara en sak att säga om det här:
PR-trick.

Balladerna lyser dock med sin frånvaro. Fan vad bra Lady Gaga är på ballader. Vi har fått Speechless, Dope, Million Reasons och supermegahiten Shallow. Men ingen den här gången och det gör mig genuint besviken.

Varje album som Lady Gaga släpper är sitt egna konstverk, en egen värld med sitt egna universum där fansen frodas och trivs. Det finns ingen annan som gör det hon gör. Men det här albumet är varken nyskapande eller revolutionerande och skivan innehåller alltför få Billboardhits. Men nu var det såhär det blev och på något sätt kan jag ändå gå vidare med mitt karantänliv.
Tro det eller ej.