Idag släpps Luminous Kid (som fotograf känd under namnet Olof Grind) debutsingel The Gutter of Our Ecstasy. QX ställde ett par frågor till den queera debutanten.

Vem är Luminous Kid?
Luminous Kid är alla starka känslor och upplevelser jag har gått igenom i livet paketerat i små låtar. Det är en coming of age-historia från mina tonår tills idag. Det är en längtan efter att få utlopp och återuppleva allt det vackra, det smärtsamma och det underbara. Det är att skriva ner all ens ångest för att bli fri, och att skriva ner all ens glädje för att minnas. Det är små hyllningar till vänskaper, små hyllningar till kärlekar, det är skimrande minnen och kvävande mörker i en go blandning.

Du jobbar med ett fokus på queerhet både som musiker och fotograf, vad är queerhet för dig?
– Queerhet för mig är allt som faller utanför heteronormen. Min queerhet handlar främst om min sexuella läggning och min syn på relationer och tvåsamhet, men jag har full förståelse för att queerhet går åt många riktningar och tar olika former från person till person.
Du är både fotograf och musiker, hur förenar du de två?

– Jag har arbetat med båda medier så länge, musiken och fotografiet har funnits i mitt liv sedan innan tonåren. Dock har jag lagt största fokus på fotograferandet tidigare och mer använt musiken som meditation. Men sedan jag började ge mig själv tiden att skriva eget material för några år sedan så insåg jag snabbt att musiken på ett vis kunde gifta sig med min visuella värld, detta kommer nog främst från att jag alltid blivit väldigt inspirerad av musik när det kommer till fotograferandet. Mycket av mina låtar är sprungna ur en plats, ett ljus, ett ögonblick, som inspirerat till första tonerna eller melodin. Sedan är det roligaste med hela projektet att jag själv kan skapa hela paketet, med artwork, musikvideos och så vidare. På så vis kan jag återigen översätta musiken jag skapat till en visuell värld.

På vilket sätt genomsyrar queerhet din musik?
– Min musik är väldigt textbaserad, och mycket av mina texter handlar om just queera upplevelser, kärlekshistorier mellan två män, upplevelser från mina egna tonår med rädslan och sedan frigörelsen under hela processen av att komma ut. Jag har till och med en kärlekslåt med en väldigt gullig och snäll melodi, där texten är väldigt grafisk om att suga kuk. Fast på ett fint sätt, vilket det såklart är. Mina texter är väldigt personliga och albumet har också känts som en hyllning till mitt tonårs-jag och som en lång coming of age-historia.
Hur definierar du dig identitetsmässigt och sexuelllt?
– Jag identifierar mig som en homosexuell cis-man.
Vad inspirerar dig när det gäller musikskapandet?
– Platser. Och känslorna i stunden, som ofta startas av platsen och stämningen runt omkring mig. Sedan är det mycket möten med människor, både vänskaper och romanser, som får mig att skriva ner texterna. Varje låt är som ett litet kapitel ur mitt liv, och till viss del lånade av vänner och deras queera upplevelser och historier.
Hur beskriver du din musik?

– Jag beskriver min musik som ”queer bedroom indiepop”, med ett magiskt skimmer över som skiftar mellan melankoli och eufori. Jag vill att man ska vakna och somna till min musik, helst ensam i hörlurar, för att komma lika nära mig och musiken som jag hoppas att man ska kunna göra.

Hur är det att jobba som musiker och fotograf just nu med allt som pågår i världen?
– Det har varit väldigt lugnt med uppdrag sedan corona startade, men då har jag kunnat fokusera på att bli klar med skivan. Att få tiden att jobba på personliga projekt är en lyx, och jag är glad att jag hade lite sparade pengar så jag kunde ta mig den tiden. Att ta steget ut och släppa musik är också något nytt för mig, det är en sak som tidigare har varit väldigt personligt och privat, som jag använt mycket som terapi och meditation. Men det ska bli väldigt kul att få dela med sig av en ny sida av mitt skapande.