Den 22 juli rullar SVT igång sin stora Pridesatsning genom att lägga ut sex starka HBTQ-filmer på SVT Play. Dessutom får vi 19 kort- och dokumentärfilmer fyra dagar senare, den 26 juli, där de flesta visats tidigare. Med undantaget Alltid Amber, som endast kommer att ligga ute 26 juli och över Pride. Alltid Amber är en superfärsk dokumentär på queer/transtema som QX skrev om tidigare i våras.

Sommaren ’71

1971. 23-åriga Delphine tröttnar på livet på föräldrarnas bondgård och drar till Paris. Hon träffar Carole som drar med henne i feministrörelsen och de inleder en kärlekshistoria. Men när något oväntat händer tvingas Delphine hem igen och Carole följer med… Sänds även i SVT2 den 23 juli.


Weekend

Russell och Glen träffar varann på en klubb och de kommande 48 timmarna pratar de, har sex, röker på, äter och snart har de en relation ingen av dem tänkt sig från början. Hyllad bögfilm från Storbritannien.

 

God’s Own Country

Bondsonen Johnny super och ligger runt för att klara tristessen och sin elaka farsa. En dag anställer fadern en rumänsk gästarbetare, Gheorghe, och en passionerad relation mellan de två Johnny och George inleds. Sänds även i SVT2 den 31 juli.

Carol

Therèse jobbar i ett av Manhattans många varuhus, men hon drömmer om ett mer spännande liv. En dag träffar hon den förföriska Carol som är fast i ett misslyckat äktenskap. De inleder en relation..
Sänds även i SVT1 den 18 juli (och ligger alltså i SVT Play redan fr o m det datumet).

 

The Girl King

…berättar om Kristina, drottning av Sverige från sex års ålder, som kämpar mot de konservativa krafter som hindrar henne från att modernisera Sverige och som inte tolererar hennes vaknande sexualitet. Sänds även i SVT1 den 18 juli (och ligger alltså i SVT Play redan fr o m det datumet).

Pojkarna

Bästisarna Kim, Momo och Bella dricker saften från en märklig blomma, förvandlas till killar och börjar utforska sig själva. Friheten pojkvärlden erbjuder dem skiljer sig märkbart till kränkningarna de ofta upplever i sina flickkroppar. Den här filmen av Alexandra-Therese Keining skildrar filmen uppväxt, förvandling, vänskap och kärlek, och ställer frågan om kön kanske är något vi skapar, inte föds till.
Sänds även i SVT1 den 20 juli (och ligger alltså i SVT Play redan fr o m det datumet).

 

Kort- och dokumentärfilmer:

1-1 (ny)

Vägen till Ann-Christine

För dig naken

Leva. Älska.

Tjejer som oss

Löftet

Dom kallar mig cosplayfreak

Hej alla damer

Kiki (K special)

En armé av älskande (K special)

En bondes längtan

Rise Above – en film mom Anton Hysén

Andra stranden

Bergman revisited: Guds tystnad

Det bor inga bögar i Bollebygd

Den ofrivillige aktivisten

Nittonhundraåttioett

Moms on fire