Under finalen av P4 Nästa i Västerås konserthus fastnade Melodifestivalens tävlingsproducent Karin Gunnarsson för 24-åriga artisten Julia Alfrida och gav henne en plats i nästa års Mello. P4 Nästa är som bekant en musiktävling där en av finalisterna i tävlingen får erbjudande om att delta i Melodifestivalen, och tidigare år har exempelvis hbtq-bekanta The Lovers of Valdaro fått en plats i Melllos startfält.

– Julia Alfrida känns som en ung, spännande artist som tänjer på gränser och normer både musikaliskt och med sin personlighet. Det känns väldigt roligt att ge henne möjligheten att nå ut till en stor publik. Nästa steg blir att tillsammans med Julia hitta rätt låt till Melodifestivalen, motiverade Karin sitt val.

QX har i flera artiklar uppmärksammat Julia Alfrida. Bland annat har hon berättat om singeln Sober, om ex-flickvännen, och låten Her, om att förstå vem man är och våga stå för det.  Tidigare i år berättade Julia också om gårdagens tävlingslåt Dark Room.

Dark Doom är en mörk-pop låt med en känsla av vaggvisa där man kan finna tröst.  Den handlar om den psykiska ohälsan som präglat mig genom hela min uppväxt. Jag tror att stor del av den psykiska ohälsan speglar hur det har varit för mig att växa upp som hbtq-person.

QX fick i natt tag på Julia efter segern.

Hallå och grattis! Tänkte du att du hade en chans att ta Mello-biljetten?
– Jag trodde på mig själv hela vägen i mål, men tog absolut inte segern för givet. Man vet aldrig vad dom söker, men jag är så glad att Karin och juryn tror på mig och har givit mig detta förtroendet och den här chansen. Jag har varit så fokuserad på att jag vill det här hela sommaren och så jag är otroligt taggad och redo för nästa nivå!

Vad har du för förhållande till Mello?
– Jag är uppvuxen med Mello på tv:n och med chipsskålen i högsta hugg hemma hos min familj.

Favorit?
Loreen med Euphoria, utan tvekan!

Nu ska ni gemensamt hitta rätt låt för Melodifestivalen 2021, hur vill du att den ska låta?
– Jag vill göra min grej och vara autentisk och trovärdig i mitt framträdande. Jag som ung, queer, independent-artist har nu möjligheten att sprida mitt budskap om människors lika värde till en större publik. Och jag vill att mitt scenframträdande ska skilja sig från mängden när det gäller scenografi, klädsel och genre.

När vi pratade tidigare i år var du dejtande singel och var nöjd med det, hur är det nu?
– Haha, jag är inte singel. Jag har exklusivt dejtat en tjej som jag tycker väldigt mycket om och saknar här i Västerås…