Nej, Soran Ismail är inte homosexuell. Men han har vid flera tillfällen bevisats vara bög enligt beprövade metoder.

– Bögtestet var en av de där idiotlekarna som killar skulle leka när vi var små, hemma i Knivsta. Man tar ett sudd, och så suddar man på någons arm tills han säger ”aj” – och då är han bög. Folk valde att hellre gå med livslånga ärr än att visa sig svaga, att ”vara bög”, säger Soran Ismail.

– Det sjuka är att folk känner igen sig var jag än berättar om det här. Det är skrämmande hur heteronormativt samhället fortfarande är.

Hur gick det för dig i bögtestet?
– Jag var rätt mjuk, jag blev nog bög rätt fort.

Om ungdomens grabbiga gruppdynamik handlar en stor del av Soran Ismails nya standup-show ”Resan fortsätter” som i onsdags hade premiär på Scalateatern i Stockholm. Lekar som ”bögtestet”, ”bögen i buren” och ”kissbomb” är sådant som synas med kritiska glasögon.

– Det händer något när unga heterosexuella killar umgås i grupp. Allt blir väldigt endimensionellt och hårt. Så fort någon inte gillar att … slåss och kissa på eld så är han omanlig, och då kommer ”bög” som ett skällsord. Den där bögskräcken är väldigt begränsande för heterosexuella killar.

Hur hämmades du av det?
– Jag var liten, gillade poesi, var tjejernas bästa vän och kunde böla för ingenting. Visst, jag älskade sport och tuttar också, men jag passade ändå inte in i mallen. Dessutom var jag en av, vadå, fem invandrare i hela Knivsta. Det dröjde tills att jag var runt 20 innan jag kunde tycka att jag var ok. Men jag har alltid kunnat tala för mig, så jag råkade inte illa ut socialt.

Var det någon under uppväxten som faktiskt var bög?
– Inte öppet. Det fanns inte en chans att komma ut i den miljön. Jag kan inte ens föreställa mig hur svårt det måste ha varit för dem som faktiskt var något annat än heterosexuella.

Efter kvällens gig på Sagateatern i Linköping fortsätter Soran Ismail sin resa genom landet, för att avsluta den i Eskilstuna 28 april.