När det blev klart att den jamaicanske artisten Sizzla Kolonji skulle spela på Hornstulls Strand började internationella hbt-aktivister genast prestera. Orsaken var artistens homofobiska texter, där han i låtar som ”Boom boom” och ”Pump up” uppmanar till att skjuta homosexuella.

Tidigare har flera av Sizzlas shower ställts in, efter protester från hbt-communityt, bland annat den tänkta spelningen vid en reggaefestival i tyska Chiemsee 2010.

Idag stoppas även spelningen på Strand.

Petter Wallenberg arrangerar den queera klubben Mums Mums som länga haft Strand som lokal. I samband med en tidigare klubb – Batty Boy – samlade Wallenberg in pengar till den jamaicanska hbt-rättsorganisationen JFlag.

När han fick höra om Sizzlas spelning kontaktade han Strands VD Conny Lindström, som hyrde ut lokalen till bokaren KB East.

– Conny hade fått bekräftat att Sizzla skrivit under The reggae compassionate act, som intygade att han inte skulle fortsätta att uppmana till våld mot homosexuella. Vi kollade upp detta och det visade sig att Sizzla sedan dess brutit mot detta på flera sätt. Conny tog då beslutet att inte låta spelningen äga rum på Strand, säger Petter Wallenberg.

I samband med att nyheten om protesterna blev känd på qx.se hölls en omröstning, där majoriteten tyckte att Sizzla inte på några villkor bör få spela på svensk mark. Detta trots att artisten har flera låtar som bär kärleksbudskap, bland annat ”Thank You Mama” som var en stor radiohit i Sverige.

Sizzla har spelat i Sverige tidigare, på såväl Uppsala Reggaefestival som i Göteborg och på Babel i Malmö. Spelningen i Malmö utsattes även den för protester – men genomfördes. Arrangörerna har genomgående hänvisat till att Sizzla skrivit under ett informellt avtal där de lovat att inte uppmana till våld mot hbt-personer i sin musik.

Sizzla har i flera intervjuer sagt att han ångrar den underskriften.

”De kan inte be mig att be om ursäkt. Homosexuella måste be om ursäkt till gud för att de bryter guds lag,” ska artisten ha sagt i en radiointervju med BBC.

Är lösningen att stoppa konserten helt – finns ingen kompromiss?
– Det beror på hur mycket solidariet man tycker att man ska ha med homopersoner i tredje världen. Många organisationer för mänskliga rättigheter kallar Jamaica världens mest homofobiska plats. När man avfärdar homofobin i texterna som ”kulturell” och inte konkret snackar man skit, säger Petter Wallenberg.

Sommaren 2011 släppte han och avlidne vännen Ari Up singeln ”Sunshine Taboo”, om Ari Ups oro över att hennes son kommit ut som bög på Jamaica.

– Våldsbrotten mot homosexuella på ön har ökat enormt och två av öns ledande gayaktivister har mördats. Polisen lägger ner anmälningar om våld mot homosexuella och staten använder homofobisk musik i konservativa kampanjer. Jag tror att många sitter här, långt borta i Sverige och säger att detta inte är blodigt allvar. Men jag känner själv personer från Jamaica som utsatts för våld.

I Kanada nekades Sizzla arbetstillstånd, i Storbritannien fick han inte komma in. Bör det finnas förbud mot artisten att spelas i Sverige – även på radio?
– Jag tror inte på förbud. Jag tror på att vanligt folk engagerar sig och säger ifrån. Idag finns internet och alla kan klicka fram kunskap om den här frågan och bilda sin egen uppfattning. Det går inte att säga att man inte vet vad som försiggår. Googla om homofobi och hatbrott på Jamaica. Bilda din egen uppfattning, säger Petter Wallenberg.

läs mer:

16/3: Protest mot Sizzlas Stockholmsspelning