”She had me at hello” skulle man kunna säga. Redan under första minuten av Pretend it’s a city har jag skrattat högt två gånger.

Fran Lebowitz är den argsinta, observanta, snabbtänkta och sylvassa lesbiska författaren och poeten som nu har fått en egen serie på Netflix. En serie där Fran intervjuas av bland andra Martin Scorsese, som även är seriens regissör. Allt handlar om hennes New York. Om att bo där, leva där, arbeta och tvingas trängas med turisterna. Och det är hur kul som helst, och Fran pratar snabbare än nån annan. Hon förklarar och analyserar, tycker och har åsikter om allt. Precis allt.

Hon berättar om New York genom gamla anekdoter, om vad hon upplevt, sett, gjort och vilka hon träffat. Och det är bara att hänga med så gott man kan. Hon sitter i en bar och pratar, lika mycket med händerna som med mun. Bilder från tidigare intervjuer varvas med bilder där Fran promernerar runt på Manhattan. Butter. Röker. Redo att skrika åt nån. Störa dig på något. Uppröras. Men det är ändå tydligt, hjärtat finns där, och ingen annan person älskar New York lika mycket som hon gör.

Fran Lebowitz är New York.

Pretend it’s a city går att se på Netflix.