I natt var det Golden Globe-gala i Los Angeles och film – och tv-världens just nu hetaste prisades. Galan, som anordnas av The HollyWood Foreign Press (Hollywoods utländska journalister), ses som den första stora indikationen på hur Oscarsgalan ska gå, leddes av komikerna och skådespelarna Amy Poeler och Tina Fey. Till skillnad från tidigare år fick duon inte hålla värdskap inför Hollywoods grädda utan alla nominerade ”zoomade” in lagom till sina prisutdelningar.

Bland de som prisades i natt fanns Netflix-succén The Crown som vann hela fyra priser: Bästa Dramaserie, Bästa Kvinnliga Huvudroll i Dramaserie (Emma Corrin som Prinsessan Diana), Bästa Kvinnliga Biroll i Dramaserie (Gillian Anderson som Margareth Thatcher) och Bästa Manliga Huvudroll i Dramaserie (Josh O´Connor som Prins Charles). Komediserien Schitts Creek blev den stora vinnaren på komedisidan med vinster som Bästa Komediserie och  Catherine O´Hara som Bästa kvinnliga skådespelare i Komediserie.

Dessutom vann The Gone Girl-bekanta Rosamund Pike pris för sin roll i filmen I Care a Lot, där hon spelar en förskingrande flata.

Men den stora snackisen i HBTQ-kretsar är ändå veteranen Jodie Fosters vinst för rollen i The Mauritanian. Dels var det en lite överraskande vinst då de flesta experter tippat att Monks Amanda Seyfried eller The Fathers Olivia Colman skulle ta hem priset för Bästa Biroll i en film (i denna kategori delar inte Golden Globe upp i Drama/musikal&komedi).
Men framförallt för att den tidigare så privata dubbla Oscarsvinnaren Foster satt i pyjamas i soffan hemma tätt intill sin fru Alexandra Hedison med deras hund Ziggy i knät, och när hon vann gav hos Alexandra en stor kyss på munnen. Hennes tacktal var sedan kort men fint: ”Jag älskar min fru, tack Alex, och Ziggy, och Aaron Rodgers och Hollywood Foreign Press. Det här är fantastiskt!”

The Mauritanian bygger på en verklig historia  och handlar om Mohamedou Ould Salahi som hölls fånge i 14 år på ökända fängelset Guantanamo Bay. Jodie Foster spelar mannens advokat.

(Aaron Rodgers är en känd amerikansk fotbollspelare som spelar i Fosters favoritlag The Green Bay Packers. När han vann pris för MVP (Most Valuable Player) för en månad sedan så tackade han oväntat Jodie Foster. Rodgers är dessutom förlovad med Shailene Woodley som är Jodie Fosters motspelare i The Mauritanian)