I dag släpper Umeå-duon Jeff Elliot debutalbumet ”Ten”. Duon, som består av paret Jessica Klingsell och Amanda Lindgren, bjuder på stämsång och ett gäng instrument, och soundet beskriver de som ”sorgligt, ärligt, personligt, politiskt, avskalat, HBTQ, stämsång, strängar, blås, folkpop, indie, singer-songwriter”
Jessica och Amanda är inte bara musiker, de är även producenter och ljudtekniker, och driver ljud- och musikstudion Ljudinstitutet samt spelar i två band tillsammans. Jessica är uppvuxen i Stockholm och Amanda kommer från Umeå, där de nu bor ihop. De träffades på en musikkurs på Umeå Universitet hösten 2007.
– ”. Efter kursens slut hamnade vi i olika städer i nio år, men höll kontakten.
Sedan 2016 har de varit ett par och är nu gifta och har två små barn. 


Låtarna på ”Ten” kom till ur en sorgeberarbetning efter Jessicas mammas bortgång.
– Jag hade fyra färdiga låtar som jag skrivit för att bearbeta min mammas bortgång, men jag hade inte nån tydlig plan för vad jag ville göra med dom. Jag och Amanda började sjunga och spela låtarna tillsammans och hittade ganska snabbt ett sound som vi tyckte passade låtarna. Det kändes fint att låtarna fick ett sammanhang och jag började både omarbeta gamla låtar och skriva nytt material, och till sist hade vi en hel skiva,  säger Jessica Klingsell, som skriver musiken till Jeff Elliot.

Att skriva om min mammas död har varit ett bra och effektivt sätt för Jessica att bearbeta förlusten på.
– Att klämma in sin sorg i en tre minuters pop-text är svårt, men för mig är det ett sätt att sortera tankarna på och att försöka att bara sila fram det mest väsentliga. Det leder ofta till att jag kan se tydligare på det jag just skrivit om, säger Jessica.

Så, vem är Jeff Elliot?
– Vi hette ursprungligen bara Jeff. Det är ett smeknamn för Jessica som jag kallats sporadiskt i några år. Jag fick det när jag jobbade som brevbärare i Stockholm och några kollegor började kalla mig för Jess. Jag kände mig inte bekväm med det och berättade om det för en bandmedlem jag spelade med då, som började kalla mig Jeff istället. Det hade en queer klang och jag gillade det direkt, berättar Jessica.

Men Jeff var ett så vanligt bandnamn att det var svårt att hitta på Spotify, och  eftersom Elliot var ett namn som de funderat på till sina barn, så det fick komma till användning för bandet istället.

Eftersom pandemin fortfarande ligger som ett täcke över livet, och liveframträdandet inte existerar just nu funderade Jeff Elliot på att skjuta på releasen till pandemin är över.
– Men det kändes roligare att köra på. Vi har haft några streamade spelningar, men det är en märklig känsla att spela för en kamera i en tom konsertlokal. Vi ser fram emot att få göra spelningar med publik också. Men vi kommer göra minst en till streamad spelning innan pandemin är över.
Jeff Elliots releasefest streamas live på Facebook kl 20:00 den i kväll.
– Det är gratis och tillgängligt för alla som har internet och skärm.

Hur ser planen ut för sommaren?
– Vi har lite olika jobb på gång, men eftersom pandemin fortfarande pågår så får vi också passa på att vara lediga mycket. Förhoppningsvis spendera massa tid i stuga med våra barn.