4 juni avtäckte GLBT Historical Society något man trott man aldrig skulle få se igen. En del av den ursprungliga Prideflaggan, som gjordes av Gilbert Baker 1978.
Den har nu, 40 år senare, återvänt till gaykvarteret Castro i San Francisco.

Det är i alla fall en del av originalflaggan, som i sin ursprungsform var hela tre meter bred och sex meter lång. Tillsammans med fler än 30 personer gjorde han varje tygstycke för sig, som han sedan lät färgas och sedan syddes de ihop. Idén kom till Baker efter att gayaktivisten och politikern Harvey Milk sa att communityt behövde en symbol att samlas under.

Flaggan hissades första gången i San Francisco under Gay Freedom Day och sedan hamnade den i ett förråd. Baker hade den bland sina ägor under hela sin livstid, men när han gick bort 2017 lämnades den över i en låda till hans syster. Tanken var då att ta den till 50-års jubileet av Stonewall i New York, men då visste man inte att det var originalflaggan.

Först 2020 kunde man intyga att det var originalet efter att en flaggexpert gått igenom den(vi får helt enkelt lita på att flaggexperten kan sina grejer).
Den togs då tillbaka till Castrokvarteret där den hissades första gången.

I samband med avtäckningen sa Charles Beal, ordförande i Gilbert Baker Foundation och vän till Baker, att han önskar att vännen kunde varit på plats.

– Den betyder något för många människor runt om i världen och vi får aldrig glömma det.

Idag finns flera olika versioner av Prideflaggan, där till exempel trans, intersex och poc-personers också inkluderas.