Singeln Olof är ute på streamingsajter för musik just nu. Bakom låten står artisten Dhorin Fireheart med norska producenten SPR1TE från skivbolaget Kropp Uten Grenser. Dhorin kallar sin musik för ”techno viking pop”, och görs både på svenska och engelska. I Olof är Grindrs meddelandesignal samplad i låten om en grindr-dejt som aldrig blev av.
– Det var ett samtal där känslorna flödade och det kändes som att man fick hopp för att han var så lik mig på många sätt, vi hade till och med bestämt att gå på konsert dagen efter. Men, sen skrev han att han blev påkommen av sitt ex och därför skulle försvinna ifrån appen. Han kom aldrig tillbaka till appen. Även om konversationen var ”meningslös” så ville jag ge den mening för den fick mig att känna något. Vilket är därför jag valde att skriva en låt om den här lilla händelsen för jag vet att många har upplevt sådana ”Olofs” som bara försvinner utan förvarning. Men låten är humoristisk, så det är inte en sorgelåt!

Så, vem är Dhorin Fireheart?
– Dhorin Fireheart är mitt viking-alter-ego där jag kan uttrycka mig själv genom musik för dansgolvet. Det är lite som ”drag” fast jag blir en viking istället för dragqueen! Jag använder mig mycket metaforer och inspiration från både mitt verkliga liv och vikingaberättelser samt mytologi. Det är också en väldigt queer tolkning av vikingar. Många som använder sig av vikingateman och bilder uttrycker en slags ”ultimat” maskulinitet som kan verka ganska trångsynt. Jag vill ändra på det genom att införa en queer sida som faktiskt inte heller är långt bort från verkligheten när det gäller vikingar.
– Jag blir modigare när jag får vara en annan karaktär, och som mitt musikalterego lever jag ut mina egna fantasier och berättelser.
Du kallar dig queerartist..?
– Ja precis, för att kunna utvidga mitt artisteri och använda min identitet och för att se på olika saker och ting i ett annat perspektiv. Jag vill bli en förebild för många andra queerartister som kanske inte vågar släppa musik eller uttrycka sig själva, och samtidigt vara en del av communityt som stöttar varandra.
Var hittar man dig i sommar?
– Skapandes musik ute i skogen, annars kommer jag vara inne i stan och sälja glass hos Gräddnos Gelateria! Och kanske kommer jag kunna DJ:a, men vi får se!