QX har nyligen tipsat om de fina hbtq-kortfilmer som ligger uppe på SVT Play. Sent förra veckan tillkom även en skörd av queera långfilmer på plattformen.

Just nu kan du streama åtta omtalade och sevärda filmer från bland annat Hong Kong, Chile och Sverige, som täcker teman som gaykärlek på äldre dar, hemliga förälskelser, homofobi och sökandet efter sin rätta identitet. De flesta av filmerna finns att se till slutet av augusti.

Spana in hela Pride-utbudet på SVT Play

Suk Suk (2019)
70-årige taxichaffisen Pak möter 65-årige frånskilde Hoi och de blir kära. Hela livet har de båda dolt sina sexuella identiteter för omvärlden men nu börjar de försiktigt drömma om en framtid tillsammans. Den prisbelönta filmen från Hong Kong visas nu för första gången i Sverige.

Carmen & Lola (2018)
Spanskt drama om 17-åriga Carmen, förlovad och på väg att gifta sig. Men när Carmen träffar sin fästmans kusin, 16-åriga Lola, förändras allt.

Ur filmen "Giant Little Ones".

Giant Little Ones (2018)
Kanadensiskt tonårsdrama som påminner om Love, Simon. Filmen handlar om Franky, vars liv förändras på hans 17-årsdag. Franky blir för närgången med sin bäste vän, och den populäre sporthunken förföljs plötsligt av ryktet om att vara homosexuell.

En fantastisk kvinna (2017)
Den unga transkvinnan Marina jobbar som servitris i Santiago, och är i en relation med den betydligt äldre Orlando. Men när han plötsligt går bort vill Orlandos familj inte veta av Marina och de förbjuder henne att komma på begravningen. Oscarsbelönad för Bästa icke-engelskspråkiga film.

Daniela Vega spelar "En fantastisk kvinna".

The Handmaiden (2016)
Den unga Sook-Hee lyckas få anställning som kammarjungfru hos den rika Lady Hideko, med uppsåtet att lura henne på pengar. Men oväntade känslor uppstår mellan de båda kvinnorna. Lika omtalad för sina explicita sexscener som för ett otroligt vackert foto – denna sydkoreanska thriller är full av oväntade vändningar och mörk humor.

The Girl King (2015)
Filmen porträtterar den briljanta och extravaganta Kristina (Malin Buska) som blir drottning av Sverige 1632, blott sex år gammal. Under sin tid som regent kämpar Kristina mot de konservativa krafter som hindrar henne från att modernisera Sverige och som inte tolererar hennes uppvaknande sexualitet.

Malin Buska och Sarah Gadon i "The Girl King".

Weekend (2011)
Brittisk filmpärla i regi av Andrew Haigh (Looking) och en modern klassiker i hbtq-genren. Efter en uppsluppen fredagsmiddag med vänner går Russell ut på gayklubb där han träffar utåtriktade Glen. Den närmaste helgen utbyter de idéer och bekännelser, har sex, tar droger, äter, och utvecklar ett oupplösligt band mellan sig.

Pensionat Oskar (1995)
Svensk dramakomedi som utspelar sig kring Pensionat Oskar, dit familjen Runeberg anländer på semestern. Men när pappa Rune (Loa Falkman) träffar den mystiske ynglingen Petrus (Simon Norrthon) blir sig inget likt igen. Susanne Bier regisserar efter Jonas Gardells manus.

Sedan tidigare visas även svenska breakup-dramat Are We Lost Forever av David Färdmar på SVT Play.