Forskning har visat att HBTQ-karaktärer är sällsynta i gamingvärlden – vilket QX nyligen har uppmärksammat. Men det finns hopp. Indiespelet Hades, med en bisexuell hjälte i centrum verkar vara ett steg i rätt riktning.

I spelet tar man på sig rollen som odödlig guden Zagreus, son till Hades, som försöker fly från Underworld för att ta sig till Mount Olympus. På sajten Gayming Magazine hyllas spelet för ”en fantastisk berättelse och karismatiska karaktärer”, och man uppmärksammar även att ”Hades är otroligt gay”.

”På en skala mellan 0 till 10, där 10 är supergay, skulle vi ge Hades en 8 då spelet slår ett slag för HBTQ+ karaktärer och respektfull representation”, skriver sajten.

Huvudpersonen får kanske inte tillfälle till något rajtan-tajtan under sin farliga odyssé, men han hinner flörta både med kvinnor och män längs vägen. Exempelvis går det att låsa upp en romans med Thanatos, aka döden personifierad (för vem gillar inte en badboy?). En annan queer karaktär i spelet är Achilles, som tyvärr verkar avslå Zagreus amorösa närmanden.

Spelet släpptes till Nintendo Switch redan förra hösten. I veckan blev Hades tillgänglig till PlayStation och Xbox, vilket har fått många fler spelare att uppmärksamma dess HBTQ-story.

Spelets skapare Greg Kasavin säger till NME att planen alltid var att göra huvudpersonen bi:

– Det kändes logiskt med tanke på miljön. Värdegrunderna i, säg, USA eller England år 2021 är inte desamma som i antika Grekland. Detta är fantasy och fiktion, och det lät oss skapa en värld med andra värdegrunder. En möjlighet att bygga en värld fri från de fördomar som finns i vår, och det är uppfriskande.