– Jag växte upp på landsbygden i Finland. Det var fint men genomsyrades även av trångsynthet. I skolan blev jag mobbad för hur jag såg ut, klädde mig och hade mina frisyrer. Jag kände att jag behövde slå tillbaka. Som 11-åring började jag därför att skriva låtar med starka budskap – om skönhetsideal, bryta normer och klimatfrågor, berättar FELIN.

År 2010 deltog Elin i den finska motsvarigheten till Melodifestivalen och strax därpå flyttade hon till Stockholm för att tävla i svenska Idol där hon kom på sjätte plats. Efter det sökte hon sig vidare till Los Angeles, the land of opportunity, där hon bland annat skrev låtar för världsartisten Adam Lambert.

Nu är Elin bosatt i Stockholm och hoppar ibland in som musiker och spelar med Agnes och Thundermother.
– Jag älskar att få en inblick i andra artisters universum. Det inspirerar mig i mina egna projekt och gör att jag själv utvecklas som artist.

Artistnamnet Felin växte fram under en vinkväll med tv-personligheten Kelly Cutrone, känd som en av jury-medlemmarna i America’s Next Top Model. Kelly började skämtsamt rappa och rimmade då fram ”Elin Felin”, varpå Elin tyckte att det lät ballt.

Felin.

– När jag sedan började arbeta med regissören och fotografen Fredrik Etoall tyckte vi att det var passande med just F:et i Felin. Fredrik är den hemliga bandmedlemmen i Felin som hjälper till med den visuella musiken, videos och fotografier.

Felin släppte debutalbumet Reckless Dreamers 2019 och idag, den 29 oktober, släpps albumet Heroes and Villains, som handlar om goda och onda krafter i världen.

– Plattan tar upp stora samhällsfrågor. Låten No More Sweet Home Alabama är en protest mot de strikta abortlagarna och Nuclear Waste är en queer kärlekshistoria om riskerna och hatet som många hbtq+personer möter runtom i världen. Även fast jag lyfter tunga ämnen så vill jag att min musik ska vara peppande och ge kraft.

Efter en lång och outhärdlig pandemi planerar just nu den aktuella artisten en releasefest.
– Äntligen får jag spela live igen där folk får dansa till min musik. Jag är otroligt taggad!