– När jag var 17 år såg jag Eli på avstånd, berättar Ester Martin. Jag hade suttit i kassan på Konsum i mina gröna kläder och precis blivit utskälld för att det var fel pris på köttfärsen. Det var en grå och tråkig Stockholmsdag. Men när jag var på väg hem och såg Eli för första gången önskade jag att världen alltid kunde se ut precis så som Eli gjorde.
Eli hade långt rött hår och ett glittrande örhänge.
I fem års tid förblev Eli en fantasifigur för Ester Martin, fram tills Ester Martin tog kontakt via Qruiser. Det som lockade med Eli var att det var en person som vågade vara mer än bara en man eller kvinna.
Pojktanten är en film som är genreöverskridande och det är en dokumentärfilm, konstfilm och spelfilm på en och samma gång. Den handlar om kön, kropp och identitet och genom filmen får vi följa regissören Ester Martin Bergsmarks och författaren Eli Levéns romans. Som i dag utvecklats till en mer konstnärlig och vänskaplig romans.
– Nu delar vi bostad och ateljé i Berlin. Vägg i vägg med vår ateljé brukar de spela in gayporr. Två gay-porrfilmsbolag håller till där. Wurstfilm och Spritzfilm. Korvfilm och Sprutfilm.


Ester Martin Bergsmark har tidigare regisserat två ”konstnärliga” porrfilmer. Men Pojktanten är så långt ifrån porr man kan komma. En puss är det vi får se. Men vi får ömhet och närhet. Bildspråket är dessutom något alldeles extra.
Ett återkommande tema i filmen är badkarsscener.
– Jag och Eli brukade ofta bada tillsammans. I badkaret kändes världen för en gångs skull verklig.
Just badkarsscenerna är något Ester Martin fått mycket beröm för.
– Under festivalen Outfest, som är en stor hbtq-filmfestival i L.A, kom många flator fram och berättade att de brukar bada tillsammans. Badar inte du med dina älskare?
Jag har inga.
– Det är nog för att du inte badar.
På engelska heter filmen She Male Snails. Sniglar är ytterligare ett återkommande tema i filmen.
– När jag var liten och bodde i Högdalen brukade det finnas fullt med sniglar på bergen. Jag trodde att sniglarna kunde byta skal. Alltså byta både sitt yttre och sitt hem. Men sen förstod jag att det inte är så.
– Många sniglar är ju hermafroditer. De har sex genom att lägga ”fötterna” mot varandra. I filmen finns en snigelsexscen.
Inspelningen av filmen började 2007 och det var innan ”henrevolutionen” och debatten om tvångssterilisering hade satt igång.
– Det är konstigt att man börjat uppmärksamma transpersoner först nu. I Indien är de en del av samhället. I Skandinavien försöker man putsa bort allt som är annorlunda. Sverige är som en beige armé.
Ester Martin Bergsmark är förväntansfull inför premiären.
– För första gången i mitt liv har jag kunnat uttrycka det jag vill uttrycka.
Arbetet med filmen och den inre resan har varit lång.
– ‪Både jag och Eli har under tiden vi arbetat med filmen påbörjat en könsutredning, som vi aldrig gått klart. Vi kom fram till att det inte går att hitta en lösning på allt.‬ Och jag kommer nog aldrig känna mig riktigt hemma. Men det är okej. Det behöver inte vara ett problem.