SVT:s nya satning Par i terapi har rullat igång och ikväll får vi möta Åsa och Johanna som inför terapeuten Poul Perris försöker reda ut problemen i sin relation.
QX ringde upp Åsa för ett litet inför-snack.

Varför valde ni att ställa upp?
– Det var inte helt självklart. Men jag blev tillfrågad som terapeut om jag kände någon som jag trodde skulle vilja vara med i programmet. Då kom Johanna med förslaget om att vi kanske själva skulle vara med. För att visa att vi har allmängiltiga problem och för att avmystifiera samkönade relationer. Vi hade pratat om att gå i terapi tidigare och tyckte detta var ett bra tillfälle. Sen vill vi också visa vad det innebär att gå i terapi, och att Poul Perris var den vi skulle besöka var givetvis en bidragande orsak. Han är otroligt bra.

Hur går det till?
– Vi träffade Paul i ungefär nio timmar och det klipptes sedan ner till en timme. Grundproblemet i vår relation var symbios kontra frihet, och det var något vi ville ta itu med. Givetvis blev det både tårar och bråk under de här timmarna men vi hade också full insyn i redigeringsarbetet så vi kunde välja vad vi ville ha med. Jag ville inte ha med någonting om mina barn och vi strök allt som hade med tredje person att göra. Det viktiga var att programmet fokuserar på vår realtion och de problem vi har. SVT var väldigt tillmötesgående och det hela var mycket seriöst, både programidé och organisation bakom.

En del tror tydligen att ni får betalt för att ställa upp…?
– Vi får inga summor för att ställa upp, bara ersättning för sådant alla som medverkar i tv-program får. Det var oerhört viktigt för oss att vara oss själva och inte vara med i tv för att till slut få en prissumma på hundratusen. Vi ville vara lite av pionjärer och våga stå upp för oss själva inför tv-kamerorna.

Hur är terapeuten Poul Perris?
– Han är underbar, både som terapeut och människa. Han är väldigt närvarande, humoristisk och har en unik kapacitet att se människor. Det märks att han är en av de allra bästa och vi hade en väldigt fin kontakt, inte bara under inspelningarna utan även mellan.

Hur känns det att öppna sig om sin relation?
– När man satt där vi visste ju att vi kunde påverka slutresultatet så vi bestämde oss för att vara helt öppna under våra timmar med Poul. Det svåra kom sedan i redigeringsfasen då man stod inför vad som skulle visas.

Upplever ni att ert problem delas av andra samkönade par?
– Joanna är min första relation med en kvinna så jag tror att Johanna är bättre lämpad att svara på den frågan.
– Ja, jag tror det. Åsa är tretton år äldre och jag har lätt att göra mig till ett barn så att hon går in i en mammaroll. Jag har alltid fallit för äldre kvinnor och jag tror att alla par, oavsett kön, kan känna igen sig i våra problem.

Skulle ni rekommendera andra att göra detta?
– Ja, men då till folk som varit gått i terapi tidigare så man vet vad det innebär att gå i parterapi och vad man ställs inför.

Se avsnittet i Svt Play Ligger uppe till 16 oktober 2012