Idag söndag är det dags för MTV Europe Music Awards, i folkmun känt som The EMA:s. Klockan 21 startar galan på Papp László Budapest Sportaréna i Ungern, och bland artisterna märks Ed Sheeran, Imagine Dragons, YungBlud, Griff, Måneskin, Maluma, Girl in Redd, och transikonen och popstjärnan Kim Petras. Galan leds av en av rappens hetaste kvinnor just nu, Saweetie.

Att galan äger rum i Ungern är knappast okontroversiellt, och kritiska röster har höjts för att stoppa en livsbejakande popgala i ett land som bara sluter sig allt mer, och censurerar HBTQ+inslag, inför HBTQ-fria zoner och som senast i somras antog en ny lag som enligt regeringen ska ”bekämpa pedofili och skydda barn”. Lagen gör att det är förbjudet att skildra och prata om transpersoner eller homosexuella i skolan, och material som nämner hbtq+personer får inte visas på tv innan klockan 22.00.

Kim Petras, som slog igenom 2018 och nyligen signades av stora skivbolaget Republic Records, har inget emot att prata om sin transbakgrund, och hur hon tidigt blev känd i hemlandet Tyskland då hon kämpade för att genomgå könskorrigering redan som 14-åring. 2008, som 16-åring, genomgick hon sedan en korrigering och blev omnämnd i världspressen som den yngsta någonsin att genomgå könskorrigering.

Kim Petras har sedan dess kämpat för transrättigheter och samtidigt gjort sig ett namn som popstjärna med låtar som Hard To Break och Broken Glass. Hon står på scenen under galan för att framföra en ny låt, och ser möjligheterna, inte hinder.
– Jag har sett EMA:s sedan jag var liten och att vara den första artisten som är transgender som uppträder på EMA:s är surrealistiskt och fantastisk på samma gång.
Hon fortsätter:
– Jag tycker det är så kraftfullt att MTV fightas för oss och rätten att alla ska få vara som de är, och att jag som transgender artist får chansen att stå på EMA-scenen och visa det tycker jag är viktigt.

Kim anser sig verkligen vara en del av HBTQ+communityt och säger att hon varit det sedan hon var liten. Hon berättar att hon som barn inte kände att hon kunde vara sig själv då hon tvingades bära pojkkläder till skolan men så fort hon kom hem bytte om och klädde sig i tjejkläder.
– Det är brutalt att gömma den man är, och jag vill att vi ska uppnå total jämlikhet. Mina fans har uttryckt så mycket frustration och sorg över censuren i Ungern, och att vi inom communityt jämförs med pedofiler tycker jag är stötande. Det är verkligen inte bra att vi censureras från tv, men jag ser nu detta som ett tillfälle där jag kan representera och står för den jag är. Att vi finns.

Vilka HBTQ+artister har inspirerat dig?
RuPaul är en sådan solstråle för HBTQ+communityt. Ru har alltid varit fantastisk, en föregångare som nått framgång genom att sprida drag för den stora massan. Att det finns en sådan serie som Drag Race, som visar LGBTQ+communityt är så viktigt. Jag gillar även Amanda Lepore, som var den första transkvinnan jag upptäckte och inspirerade mig. Att få träffa henne och berätta för henne vad hon betytt var oerhört stort.

EMA:s 2021 sänds på MTV och Paramount Network  kl 21.00 i kväll och finns på Paramount+ från imorgon.