2019 genomgick regissören, dansaren, performanceartisten och artisten Charlotte Engelkes en benmärgstransplantation. När hon fick reda på att donatorn var en 23-årig man från Tyskland började hon fundera över vad som hade hänt med hennes kropp i och med det.

– Transplantationen resulterade i att jag fick en Y-kromosom, vilket fick mig att fundera över min identitet – och så föddes idén till föreställningen, berättar Engelkes.

Performanceartisten kom i kontakt med dansaren och koreografen Sofia Södergård, aka drag-king-stjärnan Qarl Qunt, efter att hon hade sett en uppsättning med dansaren. De valde därefter att slå ihop sina krafter och skapade Transplantation.

– Mitt liv räddades av en okänd donator och jag fick en Y-kromosom på köpet och med Sofia som också har en dragking-identitet blev det en perfekt match. Vi båda kommer att vara dragkings, men jag överdriver min Y-kromosom lite, säger Engelkes.

Föreställningen utmanar vem som får göra vad på scen.
– När det kommer till makeup, kläder, kroppsspråk och uttryck finns det förväntningar på hur kvinnor respektive män bör vara, säger Södergård medan Engelkes fortsätter:
– Det är okommenterat att vi är två dragkings på scen, vi har bara gjort det som att ”så här är det bara”. Men att hitta min manliga sida har varit jättespännande och nytt!

Showen har en stark koppling till den berömda operan Tristan och Isolde av musikdramatikern Richard Wagner. Musikstycken ur operan är inspelad av och med Norrlandsoperans symfoniorkester under ledning av David Björkman. Den tyska kompositören och ljuddesignern Willi Bopp står för specialskriven musik.

Berätta lite mer om kopplingen till Tristan och Isolde!
– Tristan och Isolde älskar varandra men deras kärlek är förbjuden så de måste dö för att få vara tillsammans och för att bli ett, berättar Södergård.
– Deras kärlek är så stor att de vet inte var den ena börjar och den andra slutar. Samma gäller transplantationen – hela mitt immunsystem dödades och behövdes slås bort för att en annan människa skulle få komma in, berättar Engelkes.

Vad kan tittarna förvänta sig?
– De kan förvänta sig en personlig berättelse med en stark kontakt mellan oss två. Om att låta en annan människa komma in, och så är det även i vanliga relationer – man kan inte vara helt självständig i ett förhållande, säger Engelkes.
– Och verkligen inte i en transplantation, skrattar Södergård. Det kan låta som ett tungt tema, men det är roligt också!

Föreställningen visas på Norrlandsoperan den 19 november. Den kommer även att visas på Dansens Hus den 24-26 februari och turnerar med Dansnät Sverige nov 2022. Läs mer om showen här.