Siwan är ju en av de mest populära utländska artisterna i Tyskland och har till och med tävlat för landet i Eurovision Song Contest 1969 då hon kom på nionde plats med Primaballerina. Nu på lördag ska hon inta scenen på Kolingsborg. Att hon kommer att uppträda efter midnatt hör inte till vanligheterna, men hon längtar efter att möta gayfansen.

Har du uppträtt på andra gayfester under oktober månad?
– Nej, det har jag faktiskt inte. Jag har uppträtt i andra gaysammanhang såklart, som under en gigantisk parad i Köln. Men det här blir faktiskt mitt första framträdande under en gayoktoberfest! Och jag vill bara tillägga att det känns oerhört bra att uppträda i gaysammanhang nu när Jonas Gardells serie visas på tv. Den är helt fantastisk och jag måste genast köpa boken. Gardell är ett geni!

Vad kommer du att bjuda på under lördagsnatten på Garage XL?
– Men det kan jag väl inte avslöja? Det är roligare om det blir en överraskning!

Vilken är din mest populära låt i Tyskland?
Liebeskummer lohnt sich nicht är den absolut mest populära låten. Den kommer jag aldrig undan.

Oktoberfest är ju de stora ölsejdlarnas högtid. Dricker du själv öl?
– Nej nej..Usch, jag har aldrig druckit en flaska öl ens en gång.

Vilket är ditt favoritord på tyska?
– Liebe (kärlek) är ju väldigt fint såklart. Men jag gillar också Ausgezeichnet (utmärkt), även om jag hade extremt svårt att uttala det ordet i början när jag var i Tyskland.

Finns det någon låt som du tror att gaypubliken är extra förtjust i?
– Ja, det vet jag alla gånger. Gaypubliken verkar onekligen vara förtjusta i Det är kärlek, som jag tävlade med i Melodifestivalen 1988.

Vilken av dina låtar tycker du blir bättre på tyska än svenska?
Liebeskummer lohnt sich nicht är helt förbiggången här i Sverige, medan den är enorm i Tyskland. Här heter den Kärleksgrubbel. Sen finns det en del väldigt vackra tyska ballader som jag tror aldrig ens översatts till svenska, som Nur die Zeit hat Zeit.

Och om man vänder på det, finns det några svenska låtar som aldrig riktigt funkat på tyska?
– Oh ja. Mamma är lik sin mamma är en sådan. Det blev lite…spetsig på tyska och ganska hård mot män. Så den manliga delen av befolkningen där uppskattade inte riktigt den låten (skrattar).

Garage XL Oct Fest. Kolingsborg, T-bana Slussen, 23.00-03.00, Siw Malmkvist på scenen och värdinna Robert Fux. Dj:s Jonas Lindervik, Bernhard och Dj Di & DJ Dog