När hon fick förfrågan om att medverka i uppföljaren And Just Like That… av den folkkära serien Sex and The City (SATC) dröjde det länge innan queera Cynthia Nixon, som spelar karaktären Miranda Hobbes, tackade ja, rapporterar Attitude.

Första avsnittet sändes 1998 och klassades för sin tid som nytänkande eftersom den lyfte ”kontroversiella” ämnen som kvinnlig masturbation, analsex, abort och infertilitet. Med en rad hyllningar och priser (vinnare av bland annat Emmy och Golden Globe awards) ligger serien varmt om hjärtat hos många.

Packat och klart var det 2004 när SATC sände sin sista säsong. Serien skulle komma att leva vidare likt andra kultserier som Friends och Seinfeld – men inte helt utan kontroverser.

Problematiken som genomsyrar serien går inte att bortse, som när en bisexuell man kallades för ”garderobsbög” exempelvis. Homofobiska, transfobiska och rasistiska inslag har fått folk att höja på ögonbrynen och inte minst Cynthia.

För att skådespelerskan skulle gå med på att medverka i uppföljaren krävde hon reformer som skulle rätta till originalseriens misstag.

– Även fast SATC är underbar så skulle det vara otroligt tondövt att göra serien på samma sätt idag. Jag var verkligen orolig att uppföljarens förvandling inte skulle vara tillräckligt stor, säger Cynthia i en intervju med Elle UK.

Med den nya serien vill hon vända på kakan.

– Jag var nervös och motvillig till en början. Jag sa att jag förmodligen inte skulle medverka igen eftersom jag kände att det behövde ske en förändring, säger hon till tidningen.

Cynthia berättar även att And Just Like That… innehar större representation än originalserien, som till exempel inkluderingen av icke-binära karaktärer.

– Trots att SATC hade homosexuella karaktärer så var mycket av hbtq-grejerna enbart för komisk effekt – vilket inte faller i god jord, säger hon och fortsätter:

– Det är en av anledningarna till att vi ville göra om showen, för att gå tillbaka och göra om de saker som vi gjorde fel.

Uppfräschningen av Sex and The City finns att se på HBO Max.