Bad Lesbian, regisserad av filmstudenten Simone Norberg, handlar om nittonåriga Alexandra och hennes sista dygn tillsammans med flickvännen Sally. Filmen skildrar ett break-up genomsyrat av heteronormer. Vad händer egentligen när lesbiska Alexandra helt plötsligt blir intresserad av en kille?

Nu har filmen med stående ovationer blivit nominerad till Guldbaggegalan. Simone beskriver det som ”helt otrolig”. Hon känner sig stolt och glad över filmen och teamet.
– För mig är det väldigt motiverande. Jag tvivlar ofta på mig själv och mina idéer. Under varje sommaruppehåll från konsthögskolan HDK-Valand har jag varit övertygad om att hoppa av och göra någonting annat.

Nomineringen har boostat filmskaparen som nu känner sig uppskattad och sedd.
– Allt slit har inte varit förgäves! Att jag, filmen och teamet har blivit valda av en kompetent nomineringsjury känns stort.

Vad betyder detta för hbtq+ filmer i stort?
– Jag vet faktiskt inte – ingenting förmodligen. Hbtq+ filmer tävlar ju mot varandra så jag antar att jag tog någon annan hbtq+ films plats. Många är snabba med att kasta in Bad Lesbian i hbtq+ facket, medan jag tycker att den handlar mer om vänskap, identitet och ungdomen. Det kan kännas lite förminskande.

Simone tävlar mot kortfilmerna ”Du är alltid 20” regisserad av Christer Wahlberg och ”Man med duvor” regisserad av Lina Maria Mannheimer.

Vad tror du om dina chanser att kamma hem pokalen?
– Chanserna är ju redan bra då en av tre filmer kommer vinna. De andra två nominerade är dokumentärer, medan min är en spelfilm. Det kanske kan betyda något.

Vad önskar du dig mest av allt just nu?
– Samma sak som alltid – ett friskt, långt och underbart liv!

Guldbaggegalan äger rum den 24 januari. Bad Lesbian finns att se på SVT play!