På nyårsafton publicerade Patton Oswalt en rad bilder på Instagram och Twitter där han poserade med komikern Dave Chapelle. Chapelle har fått utså massiv kritik efter att ha skämtat om transpersoner i sin Netflix-special The Closer och sedan vägrat att be om ursäkt.

Oswalt, som är en uttalad hbtq-allierad, lade upp bilderna på sociala medier i samband med ett spontant gästuppträdande på Chapelles stand up-show, som ägde rum i en arena bredvid den som Oswalt uppträtt i tidigare samma dag.

I inlägget skriver han om sin vän Dave Chapelle som han känt i över 34 år och beskriver som en ”äkta vän”.

Kritiken från Oswalts hbtq-fans lät sig inte vänta. Kommentarsfältet fylldes av besvikna röster som tyckte att han, som uttalat är hbtq-allierad, borde veta bättre.

Bilder på Patton Oswalt tillsammans med Dave Chapelle om upprört komikerns fans.

Dagen efter publicerade Oswalt ännu ett inlägg där han förklarade sig och bad om ursäkt till de som tagit illa vid sig av bilden på honom med Chapelle.

”På nyårsafton träffade jag en vän som jag inte sett på länge. Vi har känt varandra sen tonåren. Han är också komiker, den roligaste jag någonsin träffat. Jag ville lägga upp en bild på Instagram, så jag gjorde det. Den vännen är Dave Chapelle. Vi har varit vänner i 34 år.”

Skriver Oswalt och fortsätter:

”Vi är till 100 procent oense om transrättigheter och representation. Jag stödjer transpersoners rättigheter och allas rättigheter. Att få leva säkert i världen som sitt sanna jag. Trots alla sätt som han hjälpt mig att utvecklas på kommer jag aldrig hålla med honom när det kommer till hans ståndpunkt i transfrågor idag.

”När man har känt någon så länge, sett svårigheter och förändringar, så är det omöjligt att stänga dem ute. Det är omöjligt att inte vara hoppfull, öppen och att heja på dem. Jag har burit på mycket skuld över vänner som jag har stängt ute tidigare, personer som hade åsikter som jag inte kunde skriva under på. Ibland undrar jag – gjorde det faktum att jag och andra stängde dem ute att de grävde sig djupare ner och eldade på deras okunnighet? Jag är en hbtq-allierad. Jag är en lojal vän”

”Jag är uppriktigt ledsen. Jag hade inte förstått hur mycket smärta det skulle orsaka, och hur djupt den skulle gå.”