Den singelaktuella artisten Kerstin Ljungström har sedan barnsben vetat att musiken är hennes kall. Med en uppväxt genomsyrad av folkmusik och instrumentfanatiska familjemedlemmar kunde Kerstin redan i tonåren titulera sig som multiinstrumentalist.
– Mycket är tack vare mamma – det var hon som lärde mig att spela gitarr. När jag sedan var 14 år startade jag ett band där jag både sjöng och spelade.

Den stöttande mamman skapade rum för tonårsbandet på sina restauranger i hemstaden Bollnäs där de titt som tätt uppträdde. Men när artisten var 16 år bestämde hon sig för att lämna Hälsinglands gröna skogar för att bege sig till storstaden och plugga musik. Sedan dess har det gått som på räls!

Nu jobbar hon både som låtskrivare, producent och musiker och har skrivit låtar till stora stjärnor i Sverige och även uppträtt som livemusiker för Vargas & Lagola, Estraden och Viktor Leksell.
– Det är helt fantastiskt att få gå till studion och skriva musik med andra asgrymma artister. Jag har lärt mig jättemycket av det.

Men nu vill hon satsa helhjärtat på sin karriär som soloartist och rivstartar med singeln Ex. Hon känner sig pirrig inför släppet, eller rättare sagt “skitpirrig”, för att använda Kerstins egna ord.
– Jag har sett fram emot det här i hur många år som helst. Anledningen till att jag började skriva musik och producera var för att jag ville göra någonting själv. Trots att jag älskar att jobba med andra så är det en annan nerv som triggas när man sjunger själv.

Singeln handlar om, som titeln avslöjar, ex.
– Jag har nästan alltid varit tillsammans med någon och känner mig väldigt ensam när jag inte är det. Låten handlar om den här ”mellanvärlden” när man har varit med någon som det inte funkar med men som man inte kan släppa. Och hur ont det kan göra.

Låten är skriven av Kerstin tillsammans med artisten Daniela Rathana och producenterna Madeleine Eliasson och Fanny Hultman.
– Det började med en skiss för 4-5 år sedan som vi fortsatte att bygga på. Vi har velat släppa den vid ett bra tillfälle men det har dröjt länge på grund av pandemin. Nu känns det äntligen rätt!

Vad har du för relation till regnbågscommunityt?
 – Du menar om jag är gay? (skrattar) Jag är supergay!

Större delen av artistens vänskapskrets är hbtq+ och hennes bästa regnbågsminne är första Prideparaden hon gick med sin mamma.
– Hon har alltid varit superstöttande. Vi gick tillsammans med Stolta Föräldrar och grät för att vi blev så rörda av alla andra. Min mamma och hennes hund hamnade på omslaget i typ Luleås tidning. Det var kul!

Har du många hbtq+ fans?
–  Jag vet inte men jag hoppas det. Om de finns några där ute får de gärna hojta till.

Framtiden är oviss men en sak är säker – Kerstin kommer att fortsätta släppa mer musik.
– Förhoppningsvis kommer det ett album till nästa år. Håll ögonen öppna!

Missa inte släppet av Kerstin Ljungströms singel “Ex” den 28 januari.