19-åriga Karin Ann är en slovensk sångare och låtskrivare som väckt stor uppmärksamhet i Östeuropa på grund av sina vågade låttexter om psykisk ohälsa och hbtq+-rättigheter. Hon kallas för “modig” och “rebellisk”, men beskriver sig själv som en ung person som bara försöker förstå sig på livet.
– Och det gör jag genom mode, konst och musik.

Den singelaktuella artisten har alltid älskat musik, men med en konservativ bakgrund fann hon det svårt att vara sig själv och uttrycka sig fritt. Hon trodde inte det var möjligt att försörja sig på artisteriet och valde därför inriktningen grafisk design på gymnasiet.
– Men sedan skadade jag mig vilket resulterade i att jag inte kunde inte rita på flera år. Jag blev berövad mitt enda uttryckssätt.

Hennes stora räddning skulle komma att bli musiken och det dröjde inte länge innan hon etablerade sig som välkänd artist i stora delar av Östeuropa, med allierade i hejarklacken och homofober på motståndarsidan.
– Det är som det är… Jag kommer alltid att kämpa för det jag tror på, speciellt i mainstream media. Om man bara pratar om viktiga frågor inom communityt kommer ingenting att förändras, säger hon och fortsätter:

– Folk borde inte bli dömda utifrån om de älskar någon med samma kön eller om de inte känner sig som sig själva i sin egen kropp. Det borde ses som normalt eftersom det är normalt.

Karin Ann är själv queer men hade till en början svårt att erkänna det då hon varken tycker om labels eller ville sticka ut ur normen.
– Men jag kom till insikt om att jag måste vara mig själv för att bli lycklig.

Nyss släpptes Karin Anns nya singel looking at porn, en dansant poprock-låt producerad av Matt Schwartz som tidigare arbetat med världsartister som bland andra Halsey, Olly Murs och Robbie Williams. Låten tog form efter ett framträdande i polska morgonshowen Pytanie na śniadanie, där hon iklädd en regnbågsflagga äntrade scenen och tog ställning för hbtq+ personers rättigheter i Polen. Något som gjorde vissa topp tunnor rasande.
– Jag fick mycket hat efter min medverkan i morgonshowen. Min nya singel är tillägnad alla mina haters – medelålders män som inte har något bättre för sig än att hata kvinnor och titta på porr.

Har du några svenska regnbågsfans?
– Jag hoppas det. Många gånger vet jag inte vart mina fans kommer ifrån, men svenskar kommer alltid ha en speciell plats i mitt hjärta. Jag har arbetat med svenskar flera gånger, bland annat skrev jag låten midnight call tillsammans med den svenska låtskrivaren Ida Margherita Hammar.

I framtiden hoppas Karin Ann att fortsätta hålla på med musik och självklart även ha kul.
– Jag tenderar att ta mig själv för seriöst så jag får inte glömma bort att ha kul. Sen vill jag även uppträda mer, vilket inte kommer hända om folk inte vaccinerar sig. Så jag uppmanar alla att göra det, säger hon och avslutar:
– Och när det kommer till mitt land hoppas jag att folk blir mer öppensinnade. Vi lever med alldeles mycket hat!