På fredag ska dokumentärfilmen Nelly & Nadine visas för första gången på Berlins filmfestival. Det är den tredje delen av svenske Magnus Gerttens dokumentärtrilogi sprunget ur arkivmaterialet från april 1945 när överlevare från koncentrationslägren anlände till hamnen i Malmö.

Kärlekshistorian faller på plats när Nellys barnbarn öppnar sin mormors och Nadines lådor som stått orörda på vinden. Där hittar hon bilder, filmer, kärleksbrev och en dagbok från de två åren de spenderade i nazisternas koncentrationslägret, där deras relation blev ett sätt att hålla kvar vid livet.

Filmen tävlar i kategorin Panorama Dokumente på Berlins filmfestival. Den är också nominerad till årets Teddy Award den 18 februari.

För tittare i Sverige har den biopremiär den 18 mars. Men om det kliar för mycket i fingrarna kan du se Nelly & Nadine först på Tempo Dokumentärfestival den 8 och 10 mars. Den visas både på festivalens biografer i Stockholm och med möjlighet till streaming så att du kan ta del av nationella urpremiären från din egen soffa.

Se trailern nedan!