Dan Reynolds, 34, är en gift heterosexuell fyrabarnspappa som växte upp i en konservativ mormonsk familj. Han har en insamlingsstiftelse som skänker pengar till en rad olika hbtq-organisationer, däribland The Trevor Project. Han producerar årligen en musikfestival med queerfokus vars intäkter går till hbtq-communityt. Han har gjort en dokumentär om klyftan mellan hbtq-personer och mormonism i syfte att sätta stopp för omvändelseterapi. Och han har donerat sitt barndomshem för att bli en mötesplats för utsatta hbtq-ungdomar.

Kanske en ovanlig person att bli en hbtq-hjälte. I en intervju med NBC berättar han att han under sin konservativt religiösa uppväxt såg familjemedlemmar kämpa med att få ihop sin sexuella läggning och sin tro, vilket tände en aktivistisk låga.

– Jag är helt övertygad om att förändring inte kommer av att två sidor står på varsin sida av ett staket och kastar stenar på varandra. Förändring kommer genom att människor möts, pratar och respekterar varandra.

Vidare varnar han för faran av att heterosexuella personer distanserar sig från hbtq-frågor genom att tänka att det inte angår dem.

– Heterosexuella män är så rädda för pronomen, de är rädda att säga fel. Men det är bara att försöka. Livet är fyllt av nyanser, om du har kunnat lära dig alla andra nyanser varför skulle du inte kunna lära dig det här? Och det gäller inte bara pronomen. Heterosexuella är generellt rädda för att göra fel eller säga fel saker.

– Det största brottet är att stå vid sidan om och säga ”det här gäller inte mig. det här spelar ingen roll”. För det spelar roll. Jag tror starkt på att alla pusselbitar måste läggas i pusslet, och en av de pusselbitarna är den heterosexuella vita mannen, som är en fiende mot alla grupper och har varit det under en lång tid. Det enda sättet att förändra det är att acceptera och förstå att vi behöver utbilda oss.

Dan Reynolds sjunger under två händer som sammansluts i regnbågsfärger på Hollywood Film Awards 2018.