”De säger att jag vill vara pojke. Men det vill jag inte. Jag vill bara vara Gabi”, säger den unga huvudpersonen i den nya dokumentären Gabi – mellan åren 8 och 13.

Tänk dig att vara åtta år gammal och inte känna sig hemma i de rådande könsnormerna. Det är en verklighet som vi får ta del av på bio i vår. Debuterande regissören Engeli Broberg har under fem års tid följt Gabi som känner sig annorlunda än andra flickor i hennes ålder. Filmen följer hennes uppväxt och steget från barn till tonåring, med skola, vänner och fotboll i bakgrunden.

Redan förra året vann filmen två priser för Bästa dokumentärfilm, på Festival Mix Milano och på Nordic International Film Festival i New York. Den har också visats på prestigefyllda CPH:DOX och Tempo Dokumentärfestival.

Göteborg Film Festival skrev i sitt program: ”Ett finstämt och närgående porträtt som låter oss ta del av och upptäcka Gabis värld, oförställt och ärligt, och alltid skildrat ur Gabis perspektiv.”

Den 8 april blir det äntligen biopremiär för filmen om Gabi. Här kan du läsa om ytterligare 4 queera svenska filmer på bio i vår…