Elton John och maken David Furnish ville adoptera en pojke som bodde på ett barnhem för hiv-positiva barn i Donetsk, Ukraina, år 2009 under ett besökt med Elton Johns AIDS Foundation. Den 14-månader gamla pojken Dev fångade genast parets hjärtan, men adoptionen blev aldrig av, eftersom de var ett samkönat par, berättar han i Dua Lipas podcast.

”Jag bar runt på den här lilla pojken i timmar. Sen hade vi en presskonferens vid slutet av besöket och de sa ‘du verkar mycket fäst vid den här lilla pojken. Skulle du vilja adoptera honom?’ och jag svarade ‘det skulle jag faktiskt gärna vilja göra’ Men jag fick inte det eftersom jag var gay. Det var den erfarenheten som fick mig att inse att jag ville bli pappa”.

Ett drygt år senare välkomnade de sin första son Zachary Jackson Levon Furnish-John, som blev till genom surrogat i Kalifornien, och sonens sista mellannamn ”Levon” fick han efter den önskade sonen som aldrig fick bli deras ”Lev”, vilket John har avslöjat i sin självbiografi.

”Alla trodde att hans sista namn kom från en låt Bernie Taupin och jag skrev, men de har fel. Han är döpt efter Lev. Lev var som en ängel, en budbärare, som lärde mig något om mig själv. Lev var anledningen till att vi stod på en BB-avdelning med vår son i våra armar, med vetskapen om att våra liv förändrats för alltid.”

I en intervju med Daily Mail från 2019 berättar Lev tillsammans med äldre brodern Atryom och mormorn Yulia att Elton John och David Furnish fortsatt haft kontakt med familjen. Bland annat hjälpte stjärnan dem att få ett nytt hem i den nu krigshärjade staden Mariupol efter konflikten i Donetsk 2014, och i hemmet från reportaget finns en inramad bild på Dev och brodern där Elton John skrivit ”jag älskar dig”. John ska även ha skänkt pojkarna varsin cykel.