Den 9 april hålls välgörenhetseventet RainbowRoom STHLM på Tap Room i Stockholm. Bakom projektet står Ami Jammeh som går sista året i Musik- och eventarrangör på Campus Nyköping. Kvällen ska generera pengar till Regnbågsfonden som jobbar med att hjälpa hbtqia+ personer i länder där de blir utsatta för förtryck.
Som hbtqia+-person med en förälder från Gambia kände Ami att hon ville skapa en plats där man ska kunna diskutera gemensamma (och skilda) erfarenheter av dessa två faktorer (queer + föräldrar från andra kulturer). Mellan 16-01 blir det panelsamtal, liveframträdanden med GRANT, Melanie Wehbe, Delphi, Mira Palme, Kid Vicious och BABY MALA, dj:s och lotterier, samt happenings, och inträdet kommer vara ett valfritt bidrag till Regnbågsfonden.

– Jag vill skapa ett event med fest och musik, men där man även kunde samla in pengar till ett bra ändamål. Idén togs emot otroligt bra, och jag har fått så mycket pepp, hjälp och tips. Jag hade inte kunnat göra det här utan alla sponsorer och akter, och speciellt inte utan Maria, April och Karin som går i klassen under mig som hjälper till inför evenemanget!

Amis vision är att kvällen blir en mini-festival i endagsformat, där alla intäkter kommer oavkortat går till Regnbågsfonden via swish.
– Vi kommer ha panelsamtal om hur det är att vara hbtqia+ och ha minst en förälder från en annan kultur än Sverige, sex liveakter, dj:s, utlottningar till förmån för insamlingen och om vi lyckas blir det även en tatuerare på plats.

Vilka är välkomna?
– ALLA! Eftersom vi kommer vara på bästa Tap Room Kungsholmen, vilket är en hotellbar med scen på Clarion Amaranten, finns det ingen åldersgräns. Vi hoppas på att så många som möjligt kommer så vi  kan samla in pengar till Regnbågsfonden. Vi tar som sagt ett valfritt inträde som swishas direkt till Regnbågsfonden.

Du är själv HBTQIA+person, vad innebär det, och berätta om hur det varit att komma ut.
– Ja precis! Jag identifierar mig som queer och kom ut ganska sent i livet. Det har varit ganska dubbelt att komma ut, och jag har faktiskt inte pratat med min familj i Gambia om det face-to-face ännu, förutom för min pappa som varit väldigt stöttande. Min familj i Sverige på mammas sida har varit superfina och stöttande de med. I övrigt har det ändå känts väldigt naturligt, och jag är tacksam för att bo och leva i ett land och vara i ett sammanhang där det oftast anses som en självklarhet att man ska få vara den man är och älska den man älskar.

Hur har ditt arv från Gambia påverkat dig som HBTQIA+ person?
– I Gambia har det tyvärr länge varit dödsstraff på att vara hbtqia+, vilket såklart har påverkat mångas syn på det. Nu är det inte dödsstraff längre, men det är fortfarande ett känsligt ämne. Jag förstår att i och med att jag gör det här eventet och den här intervjun blir det ju öppet om vem jag är. Men jag tänker att jag får ta det när det kommer. Det är viktigare för mig att jag gör det här eventet än att jag ska fundera över reaktioner och min rädsla för eventuella sådana. Min pappa och familj i Sverige har som sagt varit väldigt stöttande och det känns väldigt skönt, sen får människor ta mig som jag är helt enkelt!

Vad händer efter ditt examensarbete? Framtidsplaner?
– Jag tar examen från Musik- och eventutbildningen i juni och fram tills dess har jag praktik på Jubel, en kreativ byrå som jobbar med artistutveckling och konsert- och festivalarrangemang. Jag hoppas på att få jobb inom musikbranschen, helst på arrangörs-/livesidan. Det har varit så kul att jobba med det här projektet, så nu känner jag att jag vet vad jag vill göra i livet helt enkelt!