Klassiska dokusåpan Expedition: Robinson är tillbaka i rutan och vi ska återigen få följa med till en öde ö där okända svenskar ska bygga hyddor, bilda pakter och äta palmhjärtan… Många är vi som minns säsong 3 av Expedition: Robinson som sändes 1999 från Cadlao i Filippinerna.

Anders Lundin var ny programledare och deltagarna var bland andra Robert Andersson, Klas Granström, Agneta Ekström, Martin Suorra, Lisa Knapp – och inte minst Jerker Dalman – den första homosexuella killen att vara med i Robinson. Året innan hade ju Sophie Uppvik hållt regnbågsfanan högt.

Jerker var den smala och lite taniga killen från Göteborg som snabbt blev bästis med Agneta.

Deltagarna delades upp i Lag Nord och Syd och en efter en röstades de ut från ön i ö-rådet. Till slut återstod bara fyra personer i finalprogrammet, samtliga killar – Robert, Klas, Jesus och Jerker.

Jerker vann den första tävlingen – Plankan – i sista programmet och gick direkt till slutfinal där han till slut ställdes mot Klas. Då kallades de andra gamla deltagarna in och allt avgjordes i ett ö-råd där samtliga fick lägga sin röst på antingen Jerker eller Klas.

Jerker vann med rösterna 5 mot 4 och blev därmed den tredje Robinson-vinnaren genom tiderna och den första öppet homosexuella killen att vinna. Priset var 500 000 kr och 2 850 000 svenskar såg final-programmet.

Jerker röstades även fram till Årets Homo på QX-galan år 2000 och när Jonas Gardell delade ut priset på Gaygalan till Jerker presenterade han Jerker som: ”Killen stod på en planka – och som såg ut som en planka”.

Jerker, som idag är 41 år, drog sig sedan undan från rampljuset och flyttade till Paris och läste franska.

2006 gav han ut seriealbumet ”Extra allt” samt gjorde comeback på QX-galan 2007 då han delade ut pris.

Och ja, Jerker och Agneta är fortfarande bästa kompisar…