SVT-serien Lea bygger på en originalidé av Alexandra-Therese Keining som också skrivit manus tillsammans med Henrik Engström och Jörgen Bergmark. Serien, som fått sin titel av boxaren Lea (Madeleine Martin) vars högsta dröm är en VM-titel, ger oss en spännande inblick i en stenhård värld kantad av doping, kriminalitet, svek och läggmatcher, allt på en våldsam arena. Men det är samtidigt ett relationsdrama där en annan karaktär har en stor roll, Jennie Silfverhjelms Amanda…

Keining, som också är producent för serien och tidigare gjort hyllade långfilmer som Kyss mig och Pojkarna, har i och med Lea nu varit med och skapat sin första tv-serie.

– Det är inte svårare att skriva en tv-serie än att skriva ett långfilmsmanus, men dramaturgin är annorlunda. Det är en utmaning att portionera ut och hitta en balans mellan alla ingredienser. Men det jag gillar mest är att laborera med karaktärerna, att fördjupa, och använda dem som en lök man kan skala av i olika lager.  Och Lea är en annorlunda typ av serie som vänder lite upp och ner på thriller och dramagenren på ett sätt som vi inte är riktigt vana vid.

Alexandra Therese och Jennie jobbade ihop under långfilmen The Average Colour of The Universe, och fattade tycke för varandra. Alexandra Therese skrev Amanda för Jennie Silfverhjelm och är väldigt glad att hon tackade ja.

– Jennie är en suverän skådespelare som med små subtila medel fångar känslor. Och jag ville här att hon skulle göra en karaktär som hon aldrig har spelat.

– Jag tycker i och för sig att jag alltid får spela ensamvargar (skrattar). Men i rollen som Amanda fanns också en mörk komik, som jag ofta gjort på scenen men inte på film. Jag gillar Alexandras sätt att tänka utanför boxen, och att hon har en stor kärlek och respekt till skådespeleriet, säger Jennie Silfverhjelm.

Amanda bär på en stor sorg hon inte riktigt vet hur hon ska hantera. Och hon har ett stort känsloregister där hennes moral svänger hela tiden.

– Jag lockades av att hon är en människa som arbetar för lag och rättvisa på anti-korruptionsenheten samtidigt som hon går över sina moraliska kompasser. Och att hon är en ensamvarg, en outsider sprungen ur en dysfunktionell familj, berättar Jennie Silfverhjelm och fortsätter:

– Hennes bil är ett andra hem, en egen ö i detta universum. Där är hon ständigt tillsammans med en hund hon ärvt av sin bror, en enormt älskad hund som är sista länken till brorsan.
Jennie ler åt tanken på all tid hon och den australiensiska shepherden Arras tillbringade ihop i en bil under två månader.

– Det var en annorlunda typ av arbete där jag ständigt skulle ha godis i fickan, och leverera mina repliker samtidigt som hunden skulle vara på allt jag gjorde i den här skitiga bilen. Det var… energikrävande (skrattar). Men vi kom varandra väldigt nära och jag ville ta med honom hem efter inspelningarna

Serien är döpt efter huvudkaraktären Lea, men civila utredaren Amanda har en minst lika stor roll menar Alexandra Therese Keining.

– Ja, jag skulle nog säga att det är två huvudroller. Deras vägar korsas när Amanda får möjlighet att reda ut orsaken till brorsans död när hennes väg korsas med Lea som kände hennes lillebror. Amanda hamnar då i en shitstorm och det går illa på alla håll och kanter. Det går inte som hon tänkt sig. Både Lea och Amanda förändras, och vi får se hur det spelas ut. De får en stor betydelse i varandras liv som man inte förstår när serien startar.

Alexandra Therese är väldigt glad att serien hamnade hos SVT då hon menar att hon bemötts av öppenhet kring sina idéer. Att serien innehåller en stor HBTQ+ karaktär var en självklarhet för Alexandra Therese Keining.

–  Ingen höjer på ögonbryn när jag säger att jag vill göra en karaktär som Amanda. Vill man jobba med mig är det en självklarhet att projektet innehåller viktiga karaktärer som rör sig i HBTQ+sfären eftersom vi fortfarande sällan ser sådana i huvudroller. Men Amandas sexuella läggning är här inget problem, problematiken hon har med sin partner Patricia… sexualiteten är det minsta problemet där.
Hur definierar sig Amanda?

– Jag tror hon är bi, säger Jennie och fortsätter:

 Vi pratade mycket om det där och jag tror att Amanda är så urholkad på bekräftelse och kärlek, att hon inte riktigt reflekterat över sånt. Hon är så destruktiv i sitt sätt att hantera känslor och när hon träffar Patricia, som jobbar på en bar hon ofta besöker, dras mattan undan för henne. De inleder en kärleksrelation som dessutom kompliceras av att Patricia har barn.

– Siham (Surafa), som spelar Patricia, och jag klickade på en gång. Det fanns en outtalad tillit mellan oss, vilket också gjorde att våra kärleksscener ihop blev väldigt fina.

Ni spelade in i Vilnius, Litauen, hur var det?

– Det var andra gången för mig, eftersom jag var med i Gentlemen som spelades in där under en höst. Jag gillar Vilnius jättemycket. Det är ett ungt land som var hårt ansatta under en lång tid, men nu händer det mycket på alla plan, kulturen blomstrar och restauranger ploppar upp hela tiden. Dessutom är det fantastiskt att jobba med litauer, de har hög arbetsmoral och är väldigt roliga.

Alexandra, varför blev det en serie som utspelar sig just inom boxningen?

– Jag har boxats sedan jag var 13-14 år och levt i den miljön. Just boxare bär på en psykologi jag är intresserad av: Den här balansen att hitta harmoni i stenhård disciplin och att samtidigt funka som människa. Inget är förskönat, den utspelar sig på en rå arena med råa känslor. Tillit inom den här världen är en handelsvara och det är få personer man kan lita på i ”Leas” universum.

Lea går på SVT 1 måndagar klockan 21.00 och finns att streama på SVT Play