Äntligen skiner solen i Turin och nu när vi lagt semi 1 bakom oss och vinkat hejdå till sju bidrag kan vi koncentrera oss på Sverige och Cornelia. Hon går ut näst sist i kvällens semi och imponerade stort på repet igår. Trots lite kaosiga rep innan med tekniskt strul som omtagningar och en kameraman som inte riktigt hittar rätt, satt nu all som det ska. Sverige är fortfarande ”the one to beat” och de flesta tror att vi vinner vår semi. Så jag är inte orolig inför ikväll. Förrän man sitter där och Sverige ännu inte ropats upp och det är en finalplats kvar…Nä. Det blir bra.

Att Ukraina går vinnande ur lördagens final verkar nästan alla överens om. Men de flesta hoppas ändå att det blir en spännande omröstning där bakom. Och hur mycket kan Ukraina vinna med? Salvador Sobrals 2017-rekord på 758 poäng lär krossas, och igår hördes en gissning på över 800 poäng!
Men Sverige, som inte fått ett ESC-silver sedan 1966 kanske i alla fall kan säkra just ett sådant.

Fansen flockades

Apropå Cornelia och Sverige så genomfördes i år den traditionella fanträffen där den svenska artisten träffar fansen utanför sitt hotell för fotografering och lyckönskningar. Cornelia strålade när de gul och blåklädda fansen dessutom sjöng hennes Hold Me Closer i kör innan hon kördes iväg till arenan. Hela den svenska delegationen var på plats och i vimlet syntes legendariske låtskrivaren Bobby Ljunggren vars dotter Isa ju skrivit Hold Me Closer med David Zandén och Cornelia själv. Bobby, som tävlat i Eurovision för Sverige hela fem gångar njöt av att vara i Italien för första gången. Här är lite bilder från samlingen.

 

Osynligt ESC i stan
Det är varmt i Turin och efter den kalla och regniga helgen är solen välkommen. Just nu är det sommarvärme och en svalkande gelato i solen är ett måste. Däremot syns det knappt på stan att det är Eurovision i stan. Väldigt få skyltar eller ESC-skyltningar syns. Och igår hörde jag från en taxichaufför att staden missat att stänga av/leda om trafiken runt arenan under genrepen utan bara gjort det under själva tävlingsdagarna. Kaos.

Och det är det billigare än väntat att gå ut och äta/drinka här. På officiella feststället får man drinkar för 7 Euro och många ställen har Aperol Spritz/Negroni/G&T för 5 Euro. En bra flaska vin 20 euro och uppåt… Och en riktigt god pizza går på ca 10 Euro. Däremot fattar man ju inte hur italienarna lyckas se så sunda ut med en kost där mycket består av vitt bröd och orimligt gott vin.

 

Grindr-tydlighet
Däremot syns det desto mer på Grindr att ESC är i stan och väldigt många profilbilder har flaggor efter sitt nick för att visa nationalitet. Vissa vill poängtera  vilka de röstar på och heter typ ”Vote for Chanel, 26” (Spaniens artist) medan andra vill poängtera att de är här för Eurovision. ”ESC Nudist 40” är min favvo.

 

Alla är där!
På kvällarna är den självklara samlingsplatsen Hiroshima Mon Amour, en bit söderut i stan. Eftersom italienarna var så tjurskalliga och vägrade lyssna på ESC-fansens officiella förfrågan om att ordna fram en bra festplats så gjorde fanklubbarna slag i saken och skaffade ett eget ställe. Klubblokalen är fylld till bredden med fans (alltså 98 procent homosexuella män) och ESC-bekanta ansikten. Utöver de sedan länge slutsålda veckobanden och dagsbiljetterna så släpps varje kväll 300 nya biljetter i dörren som snabbt tar slut. Varje kväll uppträder nya ESC-bekanta artister, alltifrån norska Keiino till litauiska The Roop, och DJ:s spelar bara Eurovision-låtar. Stället har en speciell barhantering så man måste först köpa biljetter för drinkarna, shotsen och vattenflaskorna för att sedan lösa ut dessa i en annan kö i baren. Det gäller alltså att planera sitt dryckesintag…
Klubben har också en fantastisk mysig trädgård utanför där man ofta och gärna hamnar. Så undertecknad har aldrig dansat så lite under ett Eurovision som i år. Däremot måste man vara snabb ut för det är krig om taxibilarna vid stängning.  Men det gör också att man nyktrar till snabbare.

 

Nu håller vi tummarna för Cornelia och hoppas att brittiska Surie som uppträder på Hiroshima ikväll får fansen att sjunga med i hennes ”Storm” från 2019. Ciao!