The Ellen Show håller på att tacka för sig med en farväl-säsong. Programmet har sträckt sig igenom två decennier från premiären 2003 då det inte var helt okontroversiellt att ha en öppet lesbisk programledare.

Ellen DeGeneres kom ut 1997 i en intervju med Oprah Winfrey när hennes genombrotts-sitcom, också kallad Ellen, var som störst. I samma veva kom även karaktären Ellen ut som gay till sin terapeut, spelad av Oprah Winfrey. Ett drag som inte föll tittarna i smaken och den tidigare populära serien gick i graven året efter.

Åren som följde var det svårt för DeGeneres att hitta roller tills hon 2003 togs in i värmen igen genom att erbjudas göra en egen talkshow. Men den där lesbiskheten gjorde att inbjudan kom med vissa förbehåll.

– Jag fick inte prata om Portia (Ellens fru), jag fick inte säga ordet ‘vi’ eftersom det antydde att det fanns någon speciell i mitt liv. Jag blev tillsagd att klä mig på ett visst sätt, jag fick till exempel inte ha jeans. Jag antar att jeans ansågs vara för homosexuellt. Jag fick heller inte säga ordet ‘gay’, avslöjar DeGeneres i en intervju med Advocate.

The Ellen Show blev snabbt en succé och med tittarsiffror kom lösare tyglar. Och det första hon gjorde med den friheten var att prata om sin kärlek till Portia, som hon varit tillsammans med sedan år 2000.

Det sista avsnittet av The Ellen Show sänds den 26 maj och avtackningen till ära har hon bjudit in sina egna favoritgäster genom tiderna – Michelle Obama, Jennifer Garner, Channing Tatum, Serena Williams, Zac Efron, Adam Levine, Behati Prinsloo, Gwen Stefani, David Letterman, Diane Keaton, Kim Kardashian och såklart hustrun Portia de Rossi.