Makarna Sara Swanson och Soledad Aznar som ligger bakom Queer Art Festival och den queerseparatistiska tatueringsstudion StaDemonia i Hornstull bjuder in till en ny slags mötesplats för queera personer och deras vänner på fredag. Till QX reder Sara ut vad vi kan förvänta oss av QueerNick.

Berätta om QueerNick x Snösätra?

– QueerNick x Snösätra är picknick för queers av queers med vänner. Snösätra är ju en viktig plats för street art, ett ställe där folk kan hänga ensamma eller med vänner och måla bara för att det är roligt. Det har varit rivningshotat ett tag och när vi hörde att Stockholms Stad vill göra en kulturplats av alltihop och bjöd in folk att arrangera fritt hoppade vi på. Det här är väl på prov, förhoppningsvis kan platsen fortsätta vara en plats för eldsjälar och drivas av de som verkligen hänger där. Och vi vill att fler queers ska börja hänga där haha. Just den här QueerNicken arrangerar jag och Soledad från StaDemonia Tattoo Stockholm tillsammans med Gerald från trans DJ kollektivet Sweat. Det viktiga är att skapa sammanhang för queers, ett ställe att vara tillsammans och njuta av varandra och konst och musik utan att behöva ha en tjock plånbok. Att ens ungar ska kunna springa runt och ha skoj med andra ungar som inte alltid frågar varför den inte har en mamma och en pappa eller vad ens förälder är för något.

Vad kommer man få göra här?

– Man kan ta med egen filt och picknick och hänga med oss. Det kommer finnas pysselbord för de mindre eller de som har lust helt enkelt. Och hela Snösätra är ju en stor konstutställning! Tatuerarna från StaDemonia målar vägg, Mariconas (Yolanda Bohm Ramirez och Paloma Halén Román) håller i öppen mick där vem som helst kan köra poesi, spoken word eller något annat och vi kommer få njuta av live musik från Eido Al Fakir, OG Bella och Dgeral DJ:ar så länge vi får vara där för häckande fåglar. Det är ju förutom ett kulturområde ett skyddat naturområde. Så vad man får göra? träffa gamla och nya vänner, njuta av hela Snösätra som exploderar av konst, öppen scen, spoken word, live musik och DJ DGeral. För den som är hungrig och inte hann ta med picknick kommer det att finnas foodtrucks har jag hört.

Ni svingar brett med allt från pysselbord till OG Bella. Vilka kommer trivas på QueerNick? 

– Precis som under festivalen Queer Art Fest Stockholm som vi arrangerat ett par år nu tycker vi det är viktigt att skapa platser där queers kan träffas över generationer, därför fixar vi extra fint pysselbord för barn och andra som tycker om att rita tillsammans. Mycket av queert socialt liv sker som nattliv på barer och klubbar, det är superfint, men vi behöver också ställen där våra ungar är välkomna – många hade nog mått bra att få hänga på ett QueerNick som barn! Det kan ju hända att det är mer barnvänligt under eftermiddagen och volymen höjs med OG Bella, men vi överlappar och folk kan ses iallafall ett tag oavsett om vi tex har barn eller hund eller inte. Och det finns ju hörselskydd så det är nog inte heller något problem! Jag tror framförallt folk som är trötta på rosa pengar kommer att trivas, folk som vill vara med att skapa sammanhang där kapitalism och rasism inte får sätta agendan.