Den 3 juni släpptes Tribe Fridays debutalbum ”bubblegum emo”, vilket är deras första stora släpp sedan de deltog i Melodifestivalen tidigare i år. Låten Shut Me Up tävlade i den tredje deltävlingen där den slutade på en sjundeplats, men fick näst högsta poäng av åldersgruppen 16-29 år. Nu är trion redo att släppa ny musik.

Hur ser ni tillbaka på Melloveckan?
– Åh, vi håller den veckan varmt om hjärtat. Det var verkligen en upplevelse! Vi är så vana med att göra allt själv – sköta vårt eget ljud och scendekor och sådär, så att ha en hel produktion som fixade åt oss var nog den största chocken. Men alla var så fina och välkomnande, så vi kände oss verkligen hemma. Att hänga med dom andra artisterna, plus Oscar och Farah förstås, var nog det mysigaste av allt.

Gav det mersmak så att ni kommer att vara med igen om möjligheten ges?
– Haha, ja, kanske det! Nästa gång kanske Sverige är lite mer redo för garage-schlager…

Noah, berätta om låten Pocket Knife och hur den kom till?
– Pocket Knife är en av låtarna på vår första EP, “Trying Your Luck”. Jag skrev den när jag var olyckligt kär i en kille och inte riktigt kunde slita mig från att tänka på honom trots många, desperata försök. Texten handlar om när en annan människa fastnar i en på det sättet, och om att använda rätt ohälsosamma metoder för att hantera det. Låten i sig är väl rätt upbeat. Jag har någon form av störning som gör att jag skriver gladare låtar desto ledsnare jag är. Kul att du frågar om den! Vi har inte spelat den live på ett tag, det kanske får bli en reboot till nästa turné.

Även låten ”Gothenburg” handlar om en kille, men sedan 2019 har det inte kommit nån mer boy on boy-låt, har du, Noah, fler på g eller är temat avbetat?
– Hahaha, nja, jag tror att jag framförallt har känt mig mätt på att skriva kärlekslåtar i allmänhet på senaste. Men det temat är absolut inte avbetat – jag har många killar kvar att skriva om. Det blir nog ett gäng till nästa projekt!

Noah, tänker ni pronomen när ni skriver, eller att en låt ska vara öppen för tolkning för alla läggningar?
– Jag tänker alltid mina texter som helt öppna för tolkning. Ibland använder jag ett pronomen här och där, men det är för det mesta av rent fonetiska skäl eller för att det passar den övergripande storyn. Jag ser min konstnärliga persona som “gender-less” och flytande. Det känns ärligast så.

Vad har ni på G i sommar?
– Dels ska vi spela en hel del live både i Sverige och Tyskland, och det ser vi sjukt mycket fram emot. Att spela live är det bästa vi vet. Sen ska vi fokusera på att skriva och spela in nästa skiva. Vi är redan fem-sex låtar in i den processen, faktiskt. Och sist men inte minst ska vi passa på att fira att det senaste året har gått så bra för oss. Vi har faktiskt inte haft tid med det än…

Nya albumet, är det en sammanfattning av allt ni gjort hittills med EPs och singlar eller är det mer nytt material?
– Det är nytt material! Sen har vi ju släppt typ halva skivan som singlar under året i för sig. Men fem av låtarna är helt osläppta sen tidigare. Vi är verkligen stolta över den här skivan. Den känns som oss på riktigt.

Bubblegum emo, är det fortfarande en bra beskrivning av ert sound?
– Absolut! Och det kommer nog komma att bli en ännu bättre beskrivning framöver, av att döma på grejerna vi skriver för tillfället. Vi älskar kontrasterna mellan det fina och glada (“bubblegum”) och det sorgliga och ångestfyllda (“emo”), så det är nog inget tema vi kommer sluta med anytime soon.
Noah: Den enda förändringen vi kanske gör är att börja kalla det för “tuggummi-emo” då och då, eftersom jag har råkat skriva en del på svenska på senaste.

Är ni singlar eller i relationer?
– Två av tre är i relationer. Vi låter det förbli osagt vem som är singel för dramatikens skull.

Slutligen, vilken låt tyckte ni själva var bäst i årets Mello?
– Med risk för att låta tråkiga: Cornelias Hold Me Closer. Vi önskar i hemlighet att vi hade skrivit den. Den förtjänade att vinna Eurovision!