I dagens premiäravsnitt om SEX medverkar QX chefredaktör Ronny Larsson och frilansjournalisten David Silva där de tillsammans med programledaren Anna Charlotta Gunnarson diskuterar hur förutsättningar pendlat och uppfattningar förändrats. Gästerna utsätts för den avslöjande Fördomsprofilen, och det blir prat kring hur svenska rockstjärnor bekymmerslöst visade snoppen i ungdomstidningen Okej, vilken av Tomas Ledins låtar som tidningen Expressen kallat “samlagsvideo” och varför soulartisten D’Angelo blev så förnedrad av kränkande kommentarer att han klev ut från rampljuset, långt före metoo.

I de kommande kommande avsnitten av Fejk (här kan du lyssna på tidigare avsnitt) blir det desto mer HBTQ+ då tv-oraklet Linus Fremin pratar om stereotypen ”den promiskuösa bögen” och i avsnitt tre berättar Yukiko Duke om Mumintrollets normbrytande hen-polare Too-Ticki.

Så här blir sommarens säsong av årets Fejk som sänds varje lördag kl 11.03 i Sveriges Radio P4.

25/6 – SEX
Med utgångspunkt i skådespelaren Burt Reynolds utvik på 1970-talet pratar Anna Charlotta och panelen om förändrade perspektiv på manlig nakenhet. Hur har sexiga utspel påverkat karriären för killar som utmanat manligheten? Med fokus på musik och bilder minns panelen svenska rockstjärnor som på 80-talet bekymmerslöst visade snoppen i ungdomstidningen Okej och hur poplegendaren Prince med bibehållen status poserade utan kläder. Dessutom avslöjas vilken av Tomas Ledins låtar som tidningen Expressen kallat “samlagsvideo” och varför soulartisten D’Angelo blev så förnedrad av kränkande kommentarer att han klev ut från rampljuset, långt före metoo.
Programledare: Anna Charlotta Gunnarson
Medverkande: Ronny Larsson, chefredaktör, tidningen QX, David Silva, frilansande kulturjournalist
2/7 – KÄRLEK
Anna Charlotta och panelen analyserar fördomar och normbrytare på temat kärlek.  Varför kallas författaren Jackie Collins för “Tant Snusk” och hur tolkar vi de tjejkaraktärer som enbart finns med för att göra manliga huvudpersoner intressanta? Avsnittet lyfter även fram när HBTQI-relationerna får en självklar plats i passionerade historier, men också vilka hinder som uppstått på vägen dit. Greta Garbo, James Bond och Barbara Cartland är några av alla stjärnor som avhandlas.
Programledare: Anna Charlotta Gunnarson
Medverkande: Johanna Lundin, frilansande boktipsare, Linus Fremin, frilansande tv-kritiker
9/7 – BARN
Med utgångspunkt i klassiska barnkaraktärer granskar Anna Charlotta och panelen 0-12-åringar i litteratur, film och tv. På 70-talet har ofta vuxna män huvudrollen i barnprogram, varför? 90-talsserien “Ebba och Didrik”, flyttar fram positionerna för killar, och vem är Mumintrollets normbrytande kompis Too-Ticki?
Programledare: Anna Charlotta Gunnarson
Medverkande: Ylva Hällen, författare och programledare, Yukiko Duke, litteraturvetare och författare
16/7 – FÖRÄLDRAR
Hur har föräldrar skildrats i populärkulturen?  Varför finns det så många berättelser om män som knappt kan hålla i en bebis och varifrån kommer tanken på bonusmamman som en djävulsk fiende? Avsnittet gör såväl besök i 1940-talets BB-korridorer som 50-talsserien “Father Knows Best” och synar centrala biroller i Askungen och “Fresh Prince i Bel Air”. Dessutom tittar man på vuxenvärlden i skräckfilmer som “Trasdockan” och tv-serien “Huset fullt”.
Programledare: Anna Charlotta Gunnarson
Medverkande: Mohamed El Abed, manusförfattare och radioproducent, Wanda Bendjelloul, filmkritiker och författare
23/7 – HEMMET
1930-talets Lort-Sverige är tgångspunkten då Anna Charlotta och panelen synar hemmets förändring i modern tid. Varför kodar vi vissa rum och sysselsättningar i hushållet som kvinnliga eller manliga? Varför finns det numera så kallade “man caves”? “MTV Cribs”, “Mor gifter sig”, “Borta med vinden” och “In Treatment” är filmer, serier och böcker som diskuteras i avsnittet.
Programledare: Anna Charlotta Gunnarson
Medverkande: Linus Fremin, frilansande tv-kritiker, Yukiko Duke, litteraturvetare och författare
30/7 – ARBETE
Vad säger oss filmklassikern “Cykeltjuven” om fattigdom och könsroller i dag och varför har kvinnliga och manliga chefer oftast olika utvecklingskurvor? Dessutom häpnar panelen över en jämställdhetsdiskussion från 1960-talet, där kvinnor anses för “gulliga” för att jobba med vad som helst.
Programledare: Anna Charlotta Gunnarsson
Medverkande: Johan Hilton, kulturjournalist, Emma Gray Munthe, filmvetare och frilansjournalist
6/8 – MAKT
Finns det ödesmättade likheter mellan HBTQI-karaktärer och kvinnor som skaffat sig höga positioner? Och om vi talar om girl power – betyder då det att män är den naturligt mäktiga utgångspunkten? Vid sidan av uppenbara auktoriteter möter vi den timida deckaren Miss Marple, den lömska figuren Jafar och ser världen från Chefen Fru Ingeborgs perspektiv, ni vet karriärkvinnan från romanklassikern.
Programledare: Anna Charlotta Gunnarson
Medverkande: Yukiko Duke, litteraturvetare och författare, Linus Fremin, frilansande tv-kritiker
13/8 – POLITIK
Vilka kändisar har genom tiderna stöttat svenska partier och varför förändras engagemanget efter en 70-talskatastrof? Avsnittet belyser hur artister som Buffy Saint-Marie och Linda Bengtzing påverkats av politiska kopplingar samt de moraldiskussioner som leder fram till Parental Advisory-märkningen på skivor. Dessutom tipsar Fejk om hur samtyckeslagen letat sig in i svensk film och  Fördomsprofilen lyfter fiktiva karaktärer i politiken: Är det en han, hon eller hen som byter frisyr som statement? Och vem är med i ett hemligt sällskap?
Programledare: Anna Charlotta Gunnarson
Medverkande: David Silva, frilansande kulturjournalist, Agneta Karlsson, radio- och tv-journalist