Finska ungdomar delar med sig av sina livshistorier i en ny kortfilm

Ida, Niko, Darja, Reiska, Petra, Pekka, Tiina och Eska är åtta stycken ungdomar med olika erfarenheter och berättelser från hela Finland delar med sig av sina tankar om familj, vänner och samhällets normer.

En av personerna som deltar är Reiska hen definierar sig som transgender och för hen var det viktigt att delta i videon, men samtidigt krävdes mod.
– Jag måste fundera några gånger över mitt deltagande eftersom jag var osäker på vilka följder offentligheten kan ha. Alla skulle kunna se min berättelse, men än sen? Jag lever ju för min egen skull. Jag ville vara en av de modiga unga som berättar om sitt eget liv och om sig själv, berättar den 23-åriga Reiska.

Eska är transsexuell precis som Reiska, han berättar bland annat om hur det var när han förklarade för skolan om att han var transsexuell och hur hans föräldrar hanterade det.
– Jag skulle själv ha haft nytta av ett sådant material, med ungdomar jag kunde ha identifierat mig med när jag var i yngre tonåren. Därför bestämde jag mig för att delta i videoprojektet, berättar 18-åriga Eska.

Filmen är gjort av SetaFinland.

”Seta är en människorättsorganisation, grundad 1974, som har 21 medlemsföreningar på olika håll i Finland. Setas målsättning är att alla ska kunna leva jämlika oavsett sin sexuella läggning, sin könsidentitet eller sitt könsuttryck. I anslutning till Seta fungerar Transstödcentrum, som också betjänar unga. Många av Setas medlemsföreningar erbjuder på olika orter ungdomsgrupper för hbtiq-ungdomar (homosexuella, bisexuella, transpersoner, interkönade och queer).”